MagazínSkleník nemusí být vždy ze skla

Vždy jsme si spojovali skleník se sklem, ale dnešní moderní materiály, sklo zatlačují do pozadí.

16.5.2017
 
Vždy jsme si spojovali skleník se sklem, ale dnešní moderní materiály, sklo zatlačují do pozadí.
 

 

Skleník s výplní ze skla

Jestliže jsme se rozhodli pro skleník ze skla, je nutné, aby skleněné tabule byly zasazeny v pevné hliníkové konstrukci. Celý skleník pak musíme pevně ukotvit na pevnou základnu. Skleníky ze skla rostlinám plně vyhovují, ale jsou náročnější na údržbu, zejména v případě poškození skleněných tabulí. V případě jejich poškození, musíme vždy vyměnit celou tabuli.
 

Skleník z plastu

Zní to trochu lacině, ale nejde o obyčejný plast. Jde o polykarbonát. Polykarbonáty mají vynikající vlastnosti. Jsou mechanicky velmi odolné a dokážou dobře izolovat. Výhodou opláštění skleníku z polykarbonátu je celková lehkost stavby, která nevyžaduje betonový základ. Polykarbonátový skleník si vystačí s lehkou hliníkovou konstrukcí.
 

Výběr materiálu

Pokud jsme se rozhodli pro skleník z polykarbonátu. Je vhodné pořídit si skleník od prověřeného dodavatele, který zaručí kvalitu polykarbonátu odpovídajícím certifikátem. Polykarbonátové desky nejasného původu většinou dlouho nevydrží. Buď je zničí, zároveň s konstrukcí, první velký vítr, nebo je během roku zničí UV záření. Je tedy lepší vsadit na jistotu kvalitního dodavatele.
 

Jak poznáme kvalitní materiál

Kvalitní polykarbonát poznáme nejen podle odpovídajícího certifikátu, ale také podle jeho naprosté průzračnosti. Kvalitní polykarbonát je pevný a pružný a je vysoce odolný vůči nárazům.
 

S čím si polykarbonát neporadí

I ten nejkvalitnější polykarbonát má jedno mínus. Vzhledem k tomu, že je polykarbonát téměř bezúdržbový, nemusíme se příliš zabývat jeho údržbou. Ale jestliže se rozhodneme jej vyčistit, nesmíme v žádném případě používat chemické čisticí prostředky ani žádná rozpouštědla. Ty by nám i ten nejkvalitnější typ polykarbonátové desky nenávratně zničily. Jinak vydrží desky opravdu mnoho.