MagazínSkleník, který není ze skla

Termín skleník je natolik zažitý, že jej používáme i v případě, že se jedná o skleník z polykarbonátu.

3.10.2017
 
Termín skleník je natolik zažitý, že jej používáme i v případě, že se jedná o skleník z polykarbonátu.
 

Výhoda polykarbonátu
 

Aby skleník dobře sloužil, je potřeba, aby měl vhodný tvar konstrukce i její kvalitní výplň. Sklo je tradiční výplní skleníků, ale výplň z dutinkového polykarbonátu vykazuje výborné termoizolační vlastnosti. Navíc jde o materiál, který je velmi odolný. Je však dobré vsadit v případě polykarbonátu na prověřeného dodavatele, který zajistí vynikající kvalitu materiálu.
 

Vlastnosti polykarbonátu
 

Polykarbonát vodný pro opláštění skleníků bývá o síle 4-6mm. Tyto desky jsou opatřeny UV filtrem, který zvyšuje odolnost výplně skleníku. Desky nekřehnou ani nežloutnou a mají vynikající světelnou propustnost, která se pohybuje okolo 70-80%. Vysoká mechanická odolnost zaručuje dlouhou životnost a bezpečnost skleníku. Náchylný je polykarbonát jen na chemická čistidla, které jeho kvalitu významně ovlivňují.
 

Sklo versus polykarbonát
 

Skleník ze skla je prověřený staletími a je výbornou alternativou pro pěstování čehokoliv. Avšak díky dutinkám v polykarbonátových deskách se skleník z polykarbonátu prohřeje mnohem rychleji. Jednotlivé komůrky pohltí sluneční záření, které promění na tepelnou energii. I v případě, že je zataženo se dokáže polykarbonátový skleník prohřát rychleji než skleník ze skla.
 

Výhody skleníku z polykarbonátu
 

Skleníky z polykarbonátu jsou vysoce mechanicky odolné. Mají UV filtr, výborné termoizolační vlastnosti. Jsou vhodné pro většinu klimatických oblastí. Pro jejich stavbu není potřeba zvláštní zručnosti. Dle montážního návodu lze skleník postavit svépomocí, bez nutností zdění základů. Polykarbonátový skleník stačí ukotvit zemními vruty. Skleník je téměř bezúdržbový.