MagazínRychlá a levná cesta k vlastnímu bydlení. To jsou mobilní domy!

Opakovat, jak složitá je situace na trhu nemovitostí, je zbytečné. Vlastní bydlení v domě se postupně stává nedosažitelným cílem. Především pro mladé rodiny a starší lidi. Východiskem mohou být mobilní domy. Nízká pořizovací cena, rychlá realizace a možnost se vyhnout stavebnímu povolení jsou dobrým příslibem.

Ceny nemovitostí za posledních pět let vyrostly přibližně dvojnásobně. Meziročně byty stouply o 16,3 % a rodinné domy téměř o 16 %. Pokud se podíváme na průměrnou cenu za metr čtvereční bytu, dostáváme se na čísla, o kterých se nám nedávno ani nezdálo. V Praze zaplatíme až 100 000 Kč/m², v Jihomoravském kraji se jedná o 80 000 Kč/m². To jsou jen některá čísla. Přitom po vlastním bydlení stále touží drtivá většina Čechů.

„Rádi bychom si pořídili vlastní byt v Praze nebo dům v blízkém okolí. Ceny pozemků a nemovitostí však vzrostly natolik, že na tak vysokou hypotéku zkrátka nemáme. Nájemné nám dává určitý smysl, ovšem výběr je velmi mizerný a hlavně si chceme konečtě dopřát vlastní bydlení. Hledáme tak vhodné řešení, díky kterému budeme za relativně krátkou dobu bydlet ve vlastním a nebudeme se zatěžovat nesmyslně vysokou hypotékou. Rozhodli jsme se proto, že si pořídíme mobilní dům,“ vysvětluje Eva Dobrá Prahy.

Co je mobilní dům?

Zatímco ve světe jsou mobilní domy běžnou praxí, v české kotlině jsou stále velmi podceňovaným řešením. A přitom jejich výhody často předčívají zděnou variantu. Tato malá stavba z přírodních materiálů se stává ideální variantou vlastního bydlení.

Variabilita. Rozměry a dispozice mobilního domu se mohou časem měnit, a to v závislosti na rostoucí rodině. Stávající prostor je možné obohatit o rozšiřující modul. Mobilní dům je navíc možné časem přestěhovat na jiné místo.

Šetrnost. Pozitivní vztah k přírodě se odráží v použitých materiálech, vzhledu a především ve skutečnosti, že není třeba budovat základy. Většina mobilních domů je navržena k vytápění z obnovitelných zdrojů.

Nízké provozní náklady. Mobilní domy nabízejí spíše menší prostor. Díky tomu výrazně ušetříte na jejich provozu.

Snazší stavební povolení. Na mobilní dům se vztahují všechny náležitosti jako na zděnou stavbu. Ovšem k získání povolení vede kratší cesta. Mobilní dům je již hotovou a schválenou stavbou. Vyhnete se tak tvorbě rozsáhlé projektové dokumentace.   

Celoroční bydlení i víkendový relax

Zmíněné výhody se promítají v možnostech širokého využití. Mobilní dům najde uplatnění v soukromém i komerčním sektoru.

„Díky svému kvalitnímu zpracování se mobilní domy využívají především k celoročnímu bydlení. Staví se také k rekreačním účelům jako chaty či chalupy. Lidé si je dokonce pořizují na zahradu. V době koronaviru se z nich stávaly místa pro homeoffice. V komerční sféře nacházejí uplatnění jako kanceláře, které je možné kdykoliv přestěhovat,“ vysvětluje Miroslav Zelený ze společnosti Hobbytec.cz.

Mobilní domy značky Hobbytec

Největší výrobce hliníkových zahradních staveb u nás přichází s dostupným bydlením pro mladé rodiny i starší páry.

Mobilní dům Alex 32 m² nabídne promyšlené dispoziční řešení. Malý prostor disponuje obývacím pokojem s kuchyňským koutem, ložnicí, koupelnou a další oddělenou místností. Pořizovací cena takového startovacího bydlení je okolo 970 000 Kč.  

Další v nabídce je mobilní dům Alex o prostoru 43 m². Ten přichází s pokojem navíc a může sloužit jako řešení pro větší rodinu. Cena mobilního domu začíná na 1 500 000 Kč.  

Největší mobilní dům v nabídce disponuje rozlohou 60 m² a cenou cca 2 000 000 Kč. Na terasu je možné namotovat sezonní zimní zahradu zimní zahradu a obytný prostor tak raz dva rozšířit na 5+kk.

Pojďte na prohlídku mobilního domu ALEX