MagazínRozdíly mezi hliníkovou a dřevěnou pergolou

Materiály, ze kterých můžete postavit pergolu, jsou různé. Podívejte se s námi na hlavní rozdíly mezi hliníkovou a dřevěnou pergolou.

Materiály, ze kterých můžete postavit pergolu, jsou různé. Podívejte se s námi na hlavní rozdíly mezi hliníkovou a dřevěnou pergolou.
 
Právě tyto dva materiály patří mezi nejběžnější, které se na stavbu používají. Pokud se podíváme na to, co mají společné, je to určitě jejich dostupnost. V tomto směru platí, že z obou z nich není problém postavit v podstatě jakoukoliv pergolu, různé velikosti, tvaru a designu, takže vybrat tu pravou nemusí být ani pro laika žádný problém. Totéž platí i o jednoduchosti stavby, jelikož i v tomto ohledu si jsou oba typy pergol v podstatě rovnocenné.
 

Rozdíly mezi hliníkovou a dřevěnou pergolou v oblasti odolnosti

Oba dva materiály jsou velmi odolné. Dřevo je po staletí používáno jako stavební materiál a hliník nadchne svými fyzikálními vlastnostmi. Obě možnosti odolají nejenom zubu času, ale třeba i povětrnostním vlivům, od tepla po mráz, od sucha po vlhko. Lepší volbou je však v daném případě hliník, jelikož díky povrchové úpravě zpravidla nabízí dlouhou životnost i bez pravidelné péče v podobě průběžných nátěrů nátěrů, bez kterých se dřevěná pergola po dobu svého používání rozhodně neobejde.
 

Nutnost péče a údržby

Zde opět dominuje hliníková pergola, jelikož, jak bylo psáno výše, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. A případné nečistoty lze snadno odstranit hadříkem či tlakovým čističem.  Podobně tomu může být samozřejmě u dřevěné pergoly, je však třeba pečlivěji volit případné čistící přípravky, které jsou zároveň cenově náročnější.
 

Vzhled pergoly

V tomto bodě záleží spíše na osobních preferencích, dřevěné pergoly jsou tedy vhodným řešením pokud máte v oblibě přírodní materiály a chcete pergolu lépe sladit se zahradou.  Hliník je naproti tomu vzhledově univerzálnější, ladí tedy s jakoukoliv architekturou a prostředím. Je zároveň vhodný pro příznivce moderního designu.
 

Cena

I tu je důležité zohlednit, jelikož je také jedním z kritérií současného výběru. Pokud půjdeme přímo po materiálu, jsou v případě typizovaného řešení hliníkové pergoly zpravidla cenově dostupnější, obzvláště pokud se jedná o levné pergoly stavebnice. V případě pergol na míru jsou cenové rozdíly minimální a u dřevěných pergol může výsledné náklady výrazně ovlivnit druh použitého dřeva.