MagazínRozdíl mezi fóliovníkem a skleníkem

Máte rádi pěstování ovoce a zeleniny všeho druhu? Víte, jaký je rozdíl mezi fóliovníkem a skleníkem?

Máte rádi pěstování ovoce a zeleniny všeho druhu? Víte, jaký je rozdíl mezi fóliovníkem a skleníkem? 
 

Fóliovník a skleník

Fóliovník je jednoduchá stavba. Jejím účelem je chránit rostliny před přímým sluncem, deštěm a větrem. Lidé si často myslí, že jde o levnější variantu skleníku.  Fóliovník neumožní celoroční pěstování zeleniny a rostlin, zatímco skleník ano. Další funkcí fóliovníků je zabránit rychlému odpařování vláhy ze zeminy. Na druhou stranu neumí ochránit rostliny před přízemními mrazíky. 
 
Fóliovník má ocelovou konstrukci z pozinkovaných profilů a je potažen polyetylenovou kašírovanou fólií, která se dá v případě potřeby vyměnit. Montáž je velmi jednoduchá, rovněž je možné fóliovník kdykoliv dle potřeby přemístit,což u skleníku nelze. Musí být dobře zajištěny, aby je neodvál vítr nebo nepoškodil. 
 

Fóliovník nezaměňujte se skleníkem, slouží pouze k ochraně rostlin.
 

Skleník umožní celoroční pěstování rostlin

Pro ty, kdo si chtějí předpěstovat rostliny nebo je pěstovat po celý rok, je lepší variantou skleník. Vhodné jsou skleníky vyrobené z polykarbonátu, které jsou velmi odolné, mají výborné tepelně-izolační vlastnosti a jejich údržba je naprosto nenáročná.  Další variantou jsou skleníky s klasickým sklem. Je potřeba, aby měl skleník dostatečný počet oken pro ventilaci. 
 
Také skleník zvládnete postavit svépomocí. Pro jeho umístění na zahradu není nutné stavební povolení. U řady modelů není potřeba připravit betonovou podezdívku. K dostání jsou modely s dostatečně pevnou základnou. 
 
Skleníky lze pořídit v různých velikostech, je možné je vyhřívat, pokud v nich pěstujete náchylnější či exotické rostliny a také osvětlit.  Skleníky se mohou stavět jako součást stěny domu nebo jako volně stojící, které využívají po celý den sluneční paprsky.  Hřeben skleníku směřujte od severu k jihu, aby se v dopoledních hodinách slunce opíralo o jeho delší strany a přes poledne, při intenzivním slunečním záření,  působily paprsky jen na malou část skleníku.