MagazínRostliny v zimní zahradě

Zimní zahrada často slouží nejen jako místo k odpočinku, ale je věrná i svému jménu a určená tak pro pěstování rostlin a další vegetace. Co je tedy do jejího interiéru vhodné umístit? Jak a které rostliny mohou vytvořit opravdu příjemné klima?

Samotné umístění rostlin je v zimní zahradě velmi podstatné. Vychází nejen z preferencí majitelů ale i možností samotného prostoru. Častokrát se uchylujeme pouze k využití květináčů, truhlíků nebo designových nádob na rostliny. Měně často využívají umístění rostlin do záhonů, ať klasických či vyvýšených. Velmi zajímavě působí zejména epityfní rostliny.

Jak umístit epityfní rostlinu do zahrady

Epityfem rozumíme rostlinu, která žije na jiné rostlině, ale neparazituje na ní. Vyživuje se tedy zcela samostatně. Mezi typické příklady můžeme zařadit bromélie, různé druhy kaktusů, tilandsie, ale také orchideje. Podmínkou pro umístění těchto rostlin v zimní zahradě je však temperovaná celoroční zimní zahrada.
 
Podívejte se na nabídku celoročních zimních zahrad
 

Rostliny na záhonech

Záhony působí velmi elegantně a jejich velkou výhodou je, že prospívají mnohem lépe než v nádobách, ve kterých vlivem vytápění velmi často vysychá substrát. Zároveň jsou nenáročné na péči, protože přirozeným způsobem vytvářejí kořenový systém a přijímají živiny i vláhu. Určitou nevýhodu lze spatřovat v možnosti vniknutí hrabošů do interiéru zimní zahrady.

Rostliny v nádobách

Výhodou pěstování rostlin v nádobách je jejich mobilita. Navíc mohou vytvářet velmi zajímavé estetické prvky, které dotvářejí celkový charakter zimní zahrady. Zároveň nemusí být uloženy jen na zemi a mohou být i v různých policových systémech, popřípadě zavěšeny shora. Výhodou je, že každá rostlina je ošetřována podle vlastních potřeb, co se týče jejího zavlažování, hnojení či složení substrátu. Pokud vyberete tmavé pěstební nádoby, pamatujte, že budou absorbovat více tepla a tím bude docházet k vysoušení substrátu.