MagazínRomantické propojení zimní zahrady a bazénu

Spojení zimní zahrady je nejen velmi estetické řešení, ale také maximálně praktické. Vytvoříte ojedinělé místo, které můžete využívat celoročně a za každého počasí. Důležité je však dodržovat určitá pravidla. Ty začínají již od typu konstrukce a jejími doplňky.

První krokem při vybudování zimní zahrady s bazénem je konzultace s odborníkem. Jelikož prakticky vytváříte další místnost, která svojím klimatem se zcela liší od těch ostatních, musíme tomu přizpůsobit interiér celého domu. Důležité je zjsitit stav nosných zdí a nechat si vypracovat doporučení, jak celý objekt koncipovat

Pro dokonalou funkci zimní zahrady je nutná správná cirkulace vzduchu. Tímto snížíme vlhkost i teplotu, zároveň zabráníme tvorbě nežádoucích plísní. Na to vše je nutné pamatovat již při projektové dokumentaci, není na místě nic podcenit. 

Stejné klima po celý rok

Při volbě správného systému vycházíme zejména z orientace zimní zahrady, podílu zasklených ploch a sklonu střechy. Přirozené větrání pracuje na principu rozdílné hmotnosti studeného a teplého vzduchu. Pro lepší přívod vzduchu je možné zvolit lamelová okna, posuvné větráky nebo větrací mřížky. 

Zajíímavé řešení nabízí tzv. automatické větrání. Při této variantě jsou okna napojeny na senzory a vše je ovládáno zcela samo. Systém zvládne reagovat na výkyvy teploty, případně i na venkovní klima jako je déšť nebo vítr. 

Správná vlhkost

Pokud jsme milovníci exotických květin a toužíme vytvořit menší botanickou zahradu, je nutné dodržet správnou úroveň vlhkosti. Ta by měla vyhovovat jak uživatelům, tak i okolní zeleni. Relativní vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 60 %. 

Ideální volbou jsou velkoformátová okna v kombinaci s posuvnými dveřmi. Manipulace s nimi je přitom velmi jednoduchá, hliníková konstrukce je lehká a otevřít je dokáže opravdu každý. Silné paprsky mohou vytvořit z prostoru doslova saunu, a proto je nutné myslet i na odpovídající stínění