MagazínRole zimní zahrady

Zimní zahrada nám umožňuje být venku a přitom uvnitř. Dokáže vyřešit otázku pobytu venku i vně domu velmi šalamounsky. A je v podstatě ideálním řešením pro ty, kteří chtějí využívat domácí pohodlí ve spojení s přírodou v jakémkoliv počasí či ročním období.

15.6.2017
 
Zimní zahrada nám umožňuje být venku a přitom uvnitř. Dokáže vyřešit otázku pobytu venku i vně domu velmi šalamounsky. A je v podstatě ideálním řešením pro ty, kteří chtějí využívat domácí pohodlí ve spojení s přírodou v jakémkoliv počasí či ročním období.
 

Původ zimních zahrad

Prapůvod zimních zahrad lze pravděpodobně najít v učebnicích botaniky. Zimní zahrady byly určeny zejména pro pěstování cizokrajných rostlin. Šlo v podstatě o velké skleníky, které až mnohem později byly upravovány tak, aby se v nich dalo také odpočívat. V současné době jsou zimní zahrady oblíbené natolik, že už dávno nejsou výsadou movitějších lidí. Jsou vyhledávaným místem k odpočinku a celkově zvyšují kvalitu současného bydlení.
 

Konstrukce zimní zahrady

V současné době jsou konstrukce zimních zahrad ze dřeva, ale zdá se, že ještě častěji z hliníku. Hliník je nadčasový materiál, který pomocí vhodného povrchového ošetření získá nejen vyšší životnost, ale dokáže se vzhledově velmi přizpůsobit. Je lehký i pevný zároveň a dokáže být vzhledově velmi jemný až nenápadný nebo velmi výrazný. Paleta jeho vzhledu je velmi široká. U konstrukcí je dnes kladen vysoký požadavek zejména na možnost mobility, to znamená posuvné zastřešení zimní zahrady.
 

Opláštění zimní zahrady

Ať jsou konstrukce z jakéhokoliv materiálu, je kladen vysoký důraz na opláštění zimní zahrady. Konstrukce je doplněná velkou plochou nerozbitného izolačního skla nebo polykarbonátu. To je velmi důležité. Protože proslunění prostoru pomocí denního světla řadíme mezi hlavní devizy zimní zahrady. Avšak spolu s opláštěním, je nutné řešit stínění zimní zahrady, protože, jak je známo, všeho moc škodí a ohledně slunečního záření, to platí dvojnásob.
 

Zastínění zimní zahrady

Izolační dvojskla lze doplnit bezpečnostní folií, která plní zároveň ochranu proti UV záření nebo markýzou či žaluziemi, ty zcela jistě zvýší celkový uživatelský komfort prostoru zimní zahrady. Tento komfort lze navýšit také možností automatického ovládání stínící techniky, kdy moderní technologie umožňují ovládat stínící techniku mobilem či jiným počítačem.
 

Vytápění a větrání zimní zahrady

Jestliže chceme zimní zahradu celoroční, je potřeba věnovat pozornost jejímu vytápění. Jako vhodné se jeví podlahové vytápění. Optimálním řešením je pak zapustit vytápěcí tělesa do obvodových stěn zimní zahrady. I když na první pohled se může zdát, že větrání a vytápění nejdou dohromady, jsou pro kvalitně navrženou zimní zahradu nezbytností a jdou ruku v ruce. Stejně jako stínící techniku, lze větrání a vytápění ovládat pomocí počítačových technologií.