MagazínRobotické vysavače vás zbaví starostí s vysáváním

Nechcete se trápit s každodenním úklidem podlahy? Ulehčete si ho s pomocí praktického robotického vysavače.

Nechcete se trápit s každodenním úklidem podlahy? Ulehčete si ho s pomocí praktického robotického vysavače.

Jak můžeme robotické vysavače charakterizovat? Jako kvalitní a zajímavé pomocníky do domácnosti. Jsou určené především pro údržbu vašich podlah. A to zcela automatickou, bez nutnosti se o daný vysavač nijak složitě starat. S výjimkou vysypání nádoby na nečistoty. Jinak může daný vysavač fungovat zcela sám. A jak ho vybrat?


Co by měly robotické vysavače umět?

Nejprve se podívejme na to, co by měl takový robotický vysavač umět. To hlavní by měla být rozhodně schopnost dobře vysávat co nejširší paletu povrchů. Jako příklad je vhodné uvést třeba:
  • Plovoucí a dřevěné podlahy
  • Linolea a dlažbu
  • Koberce různých materiálů

Daný vysavač by měl nejenom umět danou plochu bez potíží vysát, ale také se bez potíží přesouvat z jedné plochy na druhou, což je výhodné, pokud využíváte třeba běhouny.


Správná orientace je základ

Jelikož robotické vysavače fungují zcela samy, je třeba, aby se dokázaly snadno orientovat v prostoru a vypořádat se s nástrahami a překážkami, které se v něm nacházejí, měly by je tedy obejít a nenarážet. A to znamená schopnosti spojené s tím, že se v případě překážky pokusí tuto objet. Správná orientace v prostoru by ale měla být spojena i s tím, že během určené doby robotický vysavač nemine ani jedno jediné místo ve vašem bytě.

Výdrž a dobíjení

Součástí každého robotického vysavače bývá také dokovací stanice, kam si sám zajede, když potřebuje dobít baterii. Správný vysavač by ji měl být schopen bez problému najít a zároveň by mělo nabíjení probíhat v co nejkratším čase. Stejně tak je vhodné hledět na celkovou kapacitu baterie - aby vysavač na jedno nabití dokázal bez problémů vyluxovat i větší plochu. Takže čím větší kapacita baterie, tím lépe.

Co dále může robotický vysavač nabídnout?

Propracovanější a dražší modely si zároveň díky samostatným kartáčům poradí třeba i s nečistotou v rozích. Mnohé jsou kombinované s mopem, takž zvládnou vysávání i vytírání.

Případně je lze nejen ovládat, ale také rovnou programovat tak, aby vysávaly podle vašich specifických potřeb. Případně může váš nový vysavač mít funkci virtuální stěny, která umožňuje přesně vymezit prostor, kde se mají pohybovat. Anebo bezpečnostní senzory, které brání pádu ze schodů.