MagazínRelaxovat můžete i u světla petrolejové lampy

Milujete romantické mihotající se světýlko připomínající vám dětství u babičky nebo plápolající táborák? Pořiďte si petrolejku, která vám umožní příjemnou relaxaci. Kvalitní petrolej nesmrdí a petrolejové lampy využijete na zahradě i v bytě.

Milujete romantické mihotající se světýlko připomínající vám dětství u  babičky nebo plápolající táborák? Pořiďte si petrolejku, která vám umožní příjemnou relaxaci. Kvalitní petrolej nesmrdí a petrolejové lampy využijete na zahradě i v bytě. 
 
Petrolejová lampa je naprosto bezpečná, musíte však dodržovat pravidla pro zacházení s otevřeným ohněm. Zapálenou petrolejku nenechávejte bez dozoru, především ji držte z dosahu dětí  a zvířat. Zabraňte převrácení lampy a tím také možnému požáru. 
 

Jak fungují petrolejové lampy?

Petrolejky se skládají z nádrže na petrolej, knotu, skleněného cylindru a dalších příslušenství. Petrolejky k zavěšení na zeď mají také zrcátko, které odráží nevyužité světlo zpět do místnosti. Zpravidla nechybí ani kolečko pro regulaci velikosti plamene. Petrolejové lampy fungují tak, že uvnitř lampy vznikne podtlak, díky kterému se spodem ke knotu přisaje velké množství atmosférického vzduchu. Ten uprostřed lampy tvaruje plamen. Malá lampa vydrží svítit i 7 hodin. 
 

Tipy lamp 

Celoskleněné a lucernové petrolejové lampy

Celoskleněné lampy se hodí do interiéru. Jsou velmi choulostivé na průvan. Je potřeba při každém zhasnutí plamene sundat skleněný cylindr a lampu zapálit. Lampa není jednoduchá na obsluhu, proto ji asi nebudete využívat každý den. 
Vozové petrolejové lampy typu lucerna jsou zpravidla plechové, jsou dostatečně stabilní a zvládnou svítit i ve větru a dešti. Lampy můžete umístit pod strop místnosti. 
 

Tlakové petrolejové lampy

Tlakové petrolejky jsou velmi složité na zapálení, hoří však déle a intenzivním světlem. Lze tedy větší petrolejové lampy srovnat s 400 W žárovkou. Před rozsvícením lampy se musí celý  systém natlakovat. Punčoška vydrží svítit i několik měsíců v kuse při běžném denním provozu.