MagazínÚčel zimní zahrady

Pokud se rozhodnete pro realizaci zimní zahrady, je velmi důležité si nejprve ujasnit její účel. Zahrady jsou realizovány jako klasické skleníky nebo jako systém pro možnost využívání pasivní sluneční energie. Důvod stavby určuje použití materiálu, možnosti vytápění i větrání.

Typů zimní zahrady je hned několik. Pokud se rozhodnete pro skleníkový typ je nutné ji dostatečně oddělit od vnitřku domu. V opačném případě by klima v zahradě výrazně ovlivňovalo také interiér.

Alchymie s teplotou

Pokud má zimní zahrada pro pěstování rostlin vysoký podíl prosklených ploch dochází sice k vysokým tepelným ziskům, pouze však během dne. V noci, nebo když je zataženo, teplota začne rychle klesat. A tak v létě může docházet k přehřívání a v zimě k rychlému vychladnutí prostoru, což rostlinám příliš neprospívá. Z těchto důvodů je potřebné i zimní zahradu skleníkového typu opatřit vhodným stíněním a vytápěním.

Podívejte se na video ohledně nabídky zimních zahrad Hobbytec

Cirkulace vzduchu

Rostliny v zimní zahradě nebudou prospívat bez dostatečné cirkulace vzduchu. Je potřeba počítat s rozdílnou hmotností teplého a studeného vzduchu. Abychom dosáhli ideální klimatu, musí mít objekt dostatečnou výšku. Stejně tak je potřeba zabezpečit přivádění a odvádění vzduchu z prostoru zimní zahrady.

Tip: zimní zahrady stavebnice

Doporučení na závěr

Výborným pomocníkem při regulaci teploty jsou masivní stavební prvky. Mezi ty lze zařadit stěnu domu nebo podlahovou krytinu z keramiky. Tyto materiály jsou schopné během dne akumulovat teplo, které pak následně postupně uvolňují do prostoru a tím nedochází k tak rychlému chladnutí vzduchu v prostoru zimní zahrady.