MagazínPřístřešek uchová dřevo v suchu

Dřevem topíme v kamnech, krbech i sporácích. Zásoby dříví je pak potřeba správně ukrýt, například pod přístřešek.

Dřevem topíme v kamnech, krbech i sporácích. Zásoby dříví je pak potřeba správně ukrýt, například pod přístřešek na dřevo
 
Palivové dříví musí být suché, je povolena vlhkost max. 20 % a rovněž v něm nesmí být žádné plísně a paraziti. Tím docílíte správného vytápění. Pokud schováváte dřevo ve vytápěném prostoru, poté co ho dáte do krbu či do kamen, shoří polena jako papír a vytápěcí efekt bude nulový. Dřevo patří mezi nejlevnější způsob vytápění, proto by tato investice neměla přijít na zmar. Koupí přístřešku se vám peníze rychle vrátí v podobě úspory peněz za vytápění. 
 
Pokud zpracujeme na topení kulatinu z lesa, je důležité její vysychání, proto je potřeba dřevo skladovat v dřevěném přístřešku s dostatkem vzduchu.  Skladovat je rovněž potřeba  již vyschlé palivové dříví, které musí být co nejdostupnější. Přístřešek na dřevo si můžete vybudovat sami nebo pořídit jako hotovou stavebnici. 
 
Větší přístřešek by měl být opatřen střechou s dostatečným sklonem a pokrytou lepenkou nebo jinou lehkou krytinou. Použít můžete i pálené tašky, pokud konstrukce přístřešku zvládne jejich tíhu. U přístřešku je důležitá podlaha, která chrání dřevo proti navlhnutí od země. 
 
Přístřešek může být volně stojící nebo kotvený na stěnu domu či garáže. Přístřešky se snažte umístit co nejblíže domu, aby v zimě bylo pro vás dřevo snadno dostupné, především když je hodně sněhu. Jaký přístřešek si zvolíte závisí jen na vašem vkusu a vašich finančních možnostech. Přístřešky mohou vypadat jako malé dřevěné boudy, připomínat zahradní domečky, ale v nabídkách prodejců najdete také plechové domky na dřevo. Výjimkou není ani propojení přístřešku na dřevo s kůlnou.