MagazínPřipravte se na koupací sezónu

Máte u domu bazén? Nezapomeňte na jeho pravidelnou údržbu.

Máte u domu bazén? Nezapomeňte na jeho pravidelnou údržbu. 
 

Uvedení bazénu do provozu

Než se pustíte do napouštění bazénu, je potřeba jej, zejména po zimě, vyčistit od nečistot. Pečlivě vyčištěný bazén vám usnadní práci při pozdější péči o vodu. Rovněž zkontrolujte filtraci a změřte pH vody. Proveďte chlorování, které je naprosto nezbytné. 
 

Ošetřování bazénu

Bazén na zahradu se neobejde bez řádné péče. Jedině tak se nebudete koupat v zelené vodě. Díky starosti o bazén nehrozí zničení fólie. Kontrolujte správnou filtraci vody, pokud bude narušená, koupání pro vás nebude nijak příjemné. V průběhu koupací sezony se v bazénu objevují na stěnách různé nečistoty, usazují se pak na úrovni hladiny vody. Průběžně je můžete odstraňovat pomocí bazénového vysavače. 
 

Odstraňování hrubých nečistot 

Všechny nečistoty živí mikroorganismy, proto nečistoty na dně bazénu jako písek, kamínky i zetlelé listy odstraňujte smetením či odsátím. Plovoucí nečistoty vyberte pomocí sítek. Spolu s bazénem je vhodné pořídit si také příslušenství pro jeho údržbu. Pomohou také krycí plachty. 
 

Údržba bazénu pomocí bazénové chemie

Vodu v bazénu pravidelně dezinfikujte, aby se v ní nevytvářely choroboplodné zárodky. To platí i pro nadzemní bazény. Používejte chlorové přípravky, které jsou ve formě chlorového granulátu nebo tablet. Pokud vás v bazénu štípou oči, paradoxně jde o to, že jste použili málo chloru. Chlorovací granulát a tablety zlikvidují bakterie i řasy.

Pro čištění bazénu můžete využít nejrůznější bazénové čističe, výrobky odstraňující rez a vodní kámen, zabraňující usazování nečistot na stěnách bazénu. Nakoupit si můžete také přípravky na údržbu bazénové folie. Pokud bazén dobře zazimujete, na jaře si ušetříte práci. Hladinu vody stačí snížit o několik centimetrů, je třeba odpojit veškerou techniku a hadice. Pak už jen stačí bazén na zimu přikrýt plachtou.