MagazínPříprava dřeva na topení

Stále více máme snahu myslet nejen ekonomicky, ale také ekologicky. A topení dřevem je bezpochyby ekologickou variantou. Aby topení dřevem bylo i ekonomické je potřeba dodržet několik důležitých zásad.

4.5.2017
 
Stále více máme snahu myslet nejen ekonomicky, ale také ekologicky. A topení dřevem je bezpochyby ekologickou variantou. Aby topení dřevem bylo i ekonomické je potřeba dodržet několik důležitých zásad.
 

Jaké dřevo k topení zvolit

Ideálním dřevem k topení je samozřejmě tvrdé dřevo. Naučný slovník lesnický uvádí, že máme dřeva velmi měkká (smrk, borovice, jedle, topol, lípa), měkká (modřín, olše, jalovec, bříza), středně tvrdá (kaštan, líska, platan), tvrdá (dub, ořech, javor, třešeň, jabloň, jasan, buk, hrušeň, švestka, akát, habr), velmi tvrdá (zimostráz, dub pýřitý, dřín) a neobyčejně tvrdá dřeva (zejména exotické dřeviny jako jsou eben apod.).
 

Dřevo suché versus čerstvé

Samozřejmě, že nejlepší k topení je dřevo řádně vysušené. Ale zde vyvstává otázka, zdali je lepší zpracovávat dřevo hned po vytěžení nebo až po vysušení. Dřevo je lepší skladovat už naštípané, rychleji se usuší. Navíc čerstvé dřevo se štípe snáz než dřevo prosušené, zejména některé druhy dřevin.
 

Zpracování dřeva

Po vytěžení dřeva je dobré nařezat je na ideální délku. Pro tu bývá určující velikost krbu či kotle. Pokud chceme uskladnit delší kusy, je dobré určit si násobek velikosti krbu nebo kotle a takové délky si pak nakrátit řetězovou pilou. Do lesa je samozřejmě vhodnější motorová pila. Nařezané špalky pak naštípeme vhodným nářadím. Práci nám bezpochyby usnadní štípače dřeva. Štípače mohou být horizontální nebo vertikální. Práce s nimi je fyzicky méně náročná než se sekerou nebo kalačem a je také bezpečná.
 

Kam uskladnit dřevo

Uskladnění dřeva v dřevníku zabezpečí, že polena neleží přímo na zemi, ale v dostatečné výšce nad povrchem. Nad poleny je stříška, tím může kolem dřeva ideálně cirkulovat vzduch. Přístřešky jsou velmi stabilní a jsou konstruovány tak, aby se nám sušené dřevo během sesychání nesesouvalo do stran. Přístřešků na dřevo je celá řada a je jen na našem vkusu a možnostech jaký si vybereme. V nabídce prodejců jsou přístřešky dřevěné, přístřešky plastové i plachtové nebo přístřešky ze zinkového plechu. Ideální je přístřešek s kůlnou, do které můžeme uschovat a uzamknout zahradní techniku a jiné nářadí. Rovněž je vhodný stojan na dřevo.