MagazínPravidla pro stříhání živých plotů

Mít krásný živý plot je snem nejednoho majitele zahrady. Pravidelným stříháním plot houstne a vytváří pěknou ochrannou stěnu.

Mít krásný živý plot je snem nejednoho majitele zahrady. Pravidelným stříháním plot houstne a vytváří pěknou ochrannou stěnu. 
 

Živé ploty tvarované

Do zahrad u rodinných domů si pořizujeme živé ploty, které libovolně tvarujeme. Do udržované předzahrádky se hodí nízký živý plot. Vyšší ploty jsou náročnější na údržbu. Práci vám usnadní kvalitní plotostřihy nebo zahradnické nůžky. Zvolit můžete jehličnaté i listnaté stromy. 
 

Živé ploty volně rostoucí

Živé ploty volně rostoucí jsou vysazovány nejčastěji ve veřejných parcích a na venkově. Oproti tvarovaným keřům zaberou hodně místa. Máte-li menší zahradu, pak si pořiďte plotostřih a keře si pečlivě tvarujte. 
 

Kdy stříhat živý plot?

Živé ploty začínáme stříhat nejdříve druhý rok po jejich výsadbě. Ideální doba pro stříhání opadavých keřů je červen a říjen.  Hustě rostoucí živé ploty můžete stříhat několikrát do roka. Ideální měsíce jsou červen, srpen a říjen. Jehličnaté ploty pak sestřihávejte v červnu či počátkem července. 
 

Jak a čím tvarovat živý plot

Tvar a rovinu živého plotu si můžete udržovat tak, že napnete provázek, který umístíte na začátek a konec živého plotu v potřebné rovině. Vhodné zahradní náčiní vybíráme dle stáří a typu plotu. Přístroje se liší délkou lišt, vzdáleností nožů i výkonem motoru. Plotové nůžky si můžete vybrat elektrické, benzínové i akumulátorové. Krátké lišty umožní přesně tvarovat keře, dlouhé lišty se hodí pro úpravu větších ploch. Pokud si nevíte rady, jak stříhat živý plot, a čím, pak je vhodné poradit se s odborníkem.  

Elektrické plotostřihy se hodí především na krátkou práci, pro častější stříhání volte benzínový nebo akumulátorový model
 
Při práci postupujte obezřetně, aby nedošlo ke zranění. Pokud plotosřih obsluhuje nezaškolený uživatel, měl by dbát na svou bezpečnost.