MagazínPravidla pro efektivní větrání skleníku

Skleník je nezbytným vybavením pro všechny zahrádkáře. Důležité je větrání, které je potřeba vyřešit již při realizaci skleníku. Jak na to?

 
Skleník je nezbytným vybavením pro všechny zahrádkáře. Důležité je větrání, které je potřeba vyřešit již při realizaci skleníku. Jak na to? 
 

Větrání je první věcí, na kterou musíte u  skleníku myslet

I sebelepší skleník vám nezajistí správnou úrodu, pokud podceníte světlo, živiny a větrání. Především začínající pěstitelé ho podceňují. Díky větrání můžete ve skleníku regulovat klimatické podmínky, kdy výměna vzduchu ve skleníku podněcuje růst rostlin. 

 

Myslete na větrání od začátku

Každý skleněný i polykarbonátový skleník  musí mít větrací klapky, které lze těsně uzavírat. V létě by měl skleníkem proudit vzduch více, než v zimě. Pozor však v létě na snížení vlhkosti a v zimě na její zvýšení. Je proto vhodné větrání ve skleníku správně kombinovat. Otvory by měly být ve střeše i v bočních stěnách skleníku. Chladný vzduch vstoupí bočními okny, ohřeje se a vystoupá ven střešním oknem. V létě by měla proběhnout cirkulace vzduchu ve skleníku třikrát za hodinu. 
 

Větrat lze také automaticky

Moderní skleněný skleník může mít podobu automatického otevírání oken, kdy systém automaticky rozpozná, kdy okna otevřít a kdy naopak utěsnit. Tyto automatické systémy jsou vhodné pro větší skleníky.  Svou úlohu hrají ve skleníku také praktická stínidla, která zabrání spálení rostlin přímým sluncem. 
 
V horkých dnech nechávejte otevřené i dveře. V chladném období naopak udržujte co nejvíce tepla. Boční stěny případně izolujte bublinkovou fólií, nemusíte větrat tak intenzivně. Plocha větrací plochy by neměla být menší, než šestina plochy podlahy skleníku. Důležitá je také orientace skleníku. Jižní strana je více vystavena slunečním paprskům a není zde takové závětří.