MagazínCeloroční posezení se zimní zahradou

Chci sluníčko po celý rok. Takovéto přání samozřejmě nikdo nemůže vyplnit. Management v oblasti počasí není bohužel v naší kompetenci. Když ale řeknete, že chcete hezké posezení s maximálním podílem světla po celý rok, tak podobné přání se již splnit dá.

Vrtá vám teď hlavou, jak zajistit pěkné posezení v příjemném prostředí i v zimě? Možná vám dosud nepřišla na mysl zimní zahrada. Jde totiž o jediný prostor, který není jenom zastřešený, ale má i stěny a de facto navazuje přímo na dům. Můžete si tak snadno rozříšit obytnou plochu nebo vytvořit dechberoucí letní jídelnu. 

Nejvhodnější je hliník a izolační skla

Díky svému řešení mohou zimní zahrady nabídnout skutečně celoroční posezení, a to především tehdy, když jde o vytápěnou variantu. Pokud se rozhodnete si takovou stavbu postavit, volte eloxované hliníkové profily. Jsou lehké, dobře se s nimi pracuje a vykazují skutečně dlouhou životnost. K zasklení se nejčastěji používají izolační dvoj či trojskla. Další volbout je také polykarbonát s vynikajícími vlastnostmi.
 
Podívejte se na video o zimních zahradách
 

Jak postupovat při stavbě

Jak postupovat při stavbě, pokud se rozhodnete třeba pro zimní zahrady s posuvnými dveřmi? V první řadě si vyhraďte plochu, na kterou byste chtěli objekt postavit. Doporučujeme zvolit prostor o minimální výměře 15 m². Menší místo se nemusí příliš vyplatit, zvlášť pokud zde toužíte trávit dlouhé chvíle či pěstovat rostliny. 
 
Důležitá je také výška, zde byste měli uvažovat alespoň o 220 cm. Sklon střechy je ideální nastavit na 20°, což je ideální vůči žlabům a dalším svodům. Pro vytápěnou zimní zahradu se pak hodí šikmá střecha se střešními okny. 

Orientace na jih

Kam budou mířit prosklené zdi vaší zimní zahrady je snad tím nejdůležitějším rozhodnutím. Samozřejmě vše závisí na poloze domu, ovšem jižní strana by vám měla zajistit největší přísun slunečních paprsků

Posledním aspektem je dlažba. Ta musí být bezpečná, odolná a zároveň musí udržovat konstatní teplotu. Keramická varianta se zdá být tím správným řešením.

Přístřešky a zastřešení