MagazínPořizujeme zahradní skleník

Skleník je stavba určená k pěstování rostlin, které vyžadují vyšší teplotu a vlhkost vzduchu. Mnohé z rostlin pěstovaných ve sklenících můžeme úspěšně pěstovat také na zahradním záhonu, ale plody naší práce budeme sklízet mnohem později.

Skleník je stavba určená k pěstování rostlin, které vyžadují vyšší teplotu a vlhkost vzduchu. Mnohé z rostlin pěstovaných ve sklenících můžeme úspěšně pěstovat také na zahradním záhonu, ale plody naší práce budeme sklízet mnohem později.
 

Stavba skleníku

Velmi zručný kutil snad dokáže postavit skleník svépomocí, ale aby byl skleník postavený bezpečně a účelně, je potřeba respektovat důležitá konstrukční pravidla. Mnohem jednodušší je pořízení stavebnice skleníku. Stavebnice skleníků na trhu jsou navrženy tak, aby docházelo k ideálnímu prostupu světla, tvorbě tepla, cirkulaci vzduchu, tvorbě vlhkosti a CO2. Navíc odborný konstruktér myslí i na pohodlí uživatele.
 

Jaký skleník zvolit

Při pořizování skleníku nevycházíme pouze z pořizovací ceny, ale také z prostorových možností zahrady a typu rostlin, které chceme ve skleníku pěstovat. Jiné skleníky se hodí pro teplejší krajiny a naopak. Pokud si stále nevíte rady, svěřte se do rukou odborníků. Zkuste si prohlédnout zahradní stavby v showroomu, nebo zvažte pořízení skleníku na klíč.
 

Konstrukční řešení skleníku

Skleník je tvořen nosnou konstrukcí, která je nejčastěji z hliníku nebo pozinkovaného plechu. Do konstrukce jsou vsazeny průhledné desky, upevněné v rámech. Tyto desky bývají z tradičního skla nebo stále častěji z polykarbonátu.
 

Konstrukce z pozinkovaného plechu

Pozinkovaný, ocelový plech je oboustranně žárově ošetřený vrstvou zinku. Tato vrstva plní antikorozní ochranu. Pozink je vyhledávaným materiálem pro svou nízkou pořizovací cenu, ale jeho nevýhodou je jeho omezená životnost. Ta se odvíjí od prostředí a vrstvy zinku na povrchu plechu a pohybuje se ve velkém rozmezí 3 - 25 let. Životnost pozinkovaného plechu můžeme prodloužit ochrannými nátěry.
 

Konstrukce z hliníku

Jde o materiál, který je o něco dražší než pozinkovaný plech, ale je stále více oblíbený, zejména pro své antikorozní vlastnosti. Jeho vlastnosti se prodlouží i povrchovou úpravou pomocí laků v široké paletě barev, dle vzorníku RAL. Velkou výhodou je nízká hmotnost, ohebnost, odolnost proti korozi a tudíž i životnost. Nevýhodou je jeho měkkost a s tím související možnost mechanického poškození.
 

Sklo nebo plast?

Výplň rámů upevněných v konstrukci skleníku bývá z tradičního skla nebo stále častěji z trendového materiálu zvaného komůrkový polykarbonát. Sklo je nestárnoucí klasika, která odolává vyššímu zatížení než plast, ale proč si nevybrat polykarbonát? Jde o nerozbitný materiál, ideální pro propustnost světla a udržení tepla, je lehký, ohebný a navíc z recyklovaných plastů. Je potřeba jen zvolit polykarbonát od certifikovaného výrobce, levné a necertifikované výrobky nás mohou nemile překvapit.