MagazínCo jste nevěděli o zahradní pergole

Zahradní pergola je pro každého milovníka příjemných chvil na zahradě. Vytvořit si zelený koutek přímo u domu, který vám budou závidět všichni kolemjdoucí je opravdovým snem. Pro vytvoření dokonalé stavby je však třeba hlídat několik aspektů. Přinášíme vám několik z nich.

1) Umístění pergoly

Jak už to v přírodě bývá, ideální vodorovnou rovinu jen tak nenajdete. Zahrada není výjimkou. Před stavbou pergoly je tak potřebné si určit vhodné a klidné místo. Při tomto úkonu si lze ulehčit práci laserovým nivelačním přístrojem. Pomocí něj a dřevěných latí si vytyčte hranici rovného umístění. Pak je potřeba vyhloubit otvory pro umístění nosných sloupů, které jsou základem pergoly.

2) Výkopy pro sloupy

Pro betonové sloupky by měly být výkopy co nejužší. Pomocí zemního vrtáku lze dosáhnout nejmenšího průměru cca 15 cm. Hloubka pro běžnou konstrukci je ideální kolem 60 cm. Sloupky pro pergoly musí stát pevně v přesné vodorovné rovině. Na dno každé jámy vsypte 10 cm štěrkopísku a pevně jej udusejte.
 
Podívejte se na nabídku pergol a ostatních přístřešků
 

3) Zemní vruty

Zemní vruty jsou zajímavou alternativou oproti betonovým sloupkům. Avšak jejich pořízení není nejlevnější. Na druhou stranu je to jejich jediná vada na kráse. Jinak se jedná o velmi rychlé a efektivní řešení. Zemní vruty si dokážou poradit i s členitým terénem a mají velmi dlouhou životnost. Ale ani s nimi se nevyhneme nutnosti vytvořit zcela vodorovnou rovinu.
 

4) Výhoda stavebnice

Jestliže jste si pořídili stavebnici pergoly, nemusíte se zabývat přesným vyměřováním a řezáním jednotlivých prvků pergoly. Zjistěte si však jestli jsou impregnovány i plochy řezů jednotlivých komponentů, aby byla zajištěná jejich dlouhá životnost. Stejně tak lze sloupky, které budou v nejbližším kontaktu se zeminou chránit pruhem izolační fólie.