MagazínPři stavbě zimní zahrady zvažte všechny alternativy

Zimní zahrady byly původně určeny pro pěstování pomerančů, postupem času se z nich stalo místo pro odpočinek, práci či domácí sešlosti. Pokud toužíte rozšířit prostor vašeho domu, je tato stavba trefou do černého. Při realizaci je třeba myslet na spoustu faktorů - materiál, izolace nebo samotné umístění.

Nejčastějším tvarem zimní zahrady je půdorys obdélníku, nicméně možností je celá řada. Je však lepší, pokud využijete co nejjednoduššího tvaru. Co se týče orientace na světovou stranu, pak je ideální jihovýchod nebo jihozápad, který zaručí v odpoledních hodinách dostatek tepla. V případě, že není možná tato světová orientace, pak je zvolte správný typ izolace nebo vhodné stínění. Dostatečný přísun čerstvého vzduchu si zajistíte posuvným zasklením.

Jak vyzrát na konstrukci

Zimní zahradu je vhodné postavit na základovou desku zpevněnou army sítěmi a opatřenou izolací a hydroizolací. Konstrukce je tvořena většinou hliníkovými profily. Ty jsou pevné, odolné a nenáročné na údržbu. Zvolit však můžete i tradiční dřevo a plast. Největší plochou zimní zahrady a zasklené pergoly je bezpochyby sklo.

Co se týče materiálů, doporučujeme si vybírat kvalitní izolační dvoj nebo lépe trojsklo, které je schopné udržovat vytouženou teplotu. Důležitý je solární faktor určující, kolik sluneční energie pustí sklo dovnitř zahrady. Proti přehřívání interiéru jsou vhodná speciální protisluneční okna.

Abyste mohli zimní zahradu obývat i v zimě, je potřeba ji správně vytápět. Vhodnou volbou je rovnoměrné podlahové vytápění. Větráním regulujete vlhkost, proto nezapomeňte ani na patřičná okna a posuvné dveře.

Zimní zahrada představuje stále populárnější řešení, důvodu k vybudování je hned několik.