MagazínPolykarbonát, moderní materiál současnosti

Už dávno neplatí, že co je plastové, je ohyzdné. Novodobé materiály jsou lehké, odolné, snadno se s nimi pracuje a při dobrém výběru může i polykarbonát vkusně doplnit interiér i exteriér.

Už dávno neplatí, že co je plastové, je ohyzdné. Novodobé materiály jsou lehké, odolné, snadno se s nimi pracuje a při dobrém výběru může i polykarbonát vkusně doplnit interiér i exteriér.
 

Využití polykarbonátu

V interiéru se polykarbonáty hojně využívají k vytvoření odlehčených stěn nebo přepážek třeba v koupelnách. Stejně tak jej můžeme použít venku třeba kolem solární sprchy. Ideální je k zastřešení pergol, stání pro auta, vchodové stříšky, ale je vhodný také na stavbu skleníku.
 

Práce s polykarbonátem

Polykarbonát je materiál, který se docela snadno dělí, ideálně pomocí kotoučové pily, která nezanechává třepivé okraje. Do polykarbonátu lze i vrtat vrtáky na kov. Vždy však musíme mít upravovanou desku rovně a pevně položenou, aby nedocházelo k vibracím materiálu. Také vyvrtané otvory by měly být nejméně 5 cm od hrany desky. Není také vhodné k připevnění desky používat hřebíky.
 

Ochranná folie na povrchu desky

Desky polykarbonátu jsou opatřeny ochrannou fólií, která chrání desku před mechanickým nebo UV poškozením. Folii ponecháme na desce až do úplného dokončení stavebních prací. Polykarbonát je totiž citlivý nejen na různé tmely a lepidla, ale také na impregnační látky nebo rozpouštědla.
 

Komůrky polykarbonátové desky

Při řezu desky vzniknou malé otevřené komůrky, které se musí uzavřít, aby byly zabezpečeny proti vniknutí prachu a vlhku. Uzávěr těchto komůrek se provádí speciální hliníkovou folií určenou k tomuto účelu. Tato folie je opatřena samolepícím povrchem, který nijak nenaruší desku a přitom bezpečně zabrání vniknutí jakýchkoliv materiálů dovnitř desky. Takto ošetřené hrany se pak mohou připevnit do profilů konstrukce.
 

Připevnění polykarbonátu na konstrukci

Před položením polykarbonátu na konstrukci musí být, v případě materiálu ze dřeva, již komplexně ošetřená ochranným nátěrem. Na styčné plochy konstrukce s polykarbonátovou deskou je nutno nalepit samolepící těsnící pásku. Polykarbonát reaguje na teplotní změny, těsnící páska zabraňuje vzniku nežádoucích zvuků polykarbonátu při teplotních změnách.
 

Tip:

Přestože je polykarbonát téměř bezúdržbový, je dobré jej alespoň jednou do roka omýt mýdlovou vodou bez jiných chemických přípravků. Pamatujte, že přes odolnost polykarbonátu není tento materiál pochůzný, proto na něj nestoupejte.