MagazínPodle čeho vybírat přístřešek pro karavan a obytný vůz?

Neustále na cestě. Zaparkovat na jakémkoliv místě, stranou od civilizace a užít si tam nerušené okamžiky. Majitelé karavanu milují přírodu a nekonečnou cestu před sebou. Ovšem občas nastane chvíle, kdy je třeba se vrátit do životní rutiny a svůj obytný vůz nechat stát u domu. Vhodný přístřešek mu může poskytnout ideální útočiště. Podle čeho ideální variantu vybírat?

Kam s ním? Nerudovská otázka může trápit nejednoho majitele obytňáku. Garáž, která by si poradila s jeho rozměry se nerozdává na každém rohu a nechat ho stát bez ochrany se nehodí. Nabídka je však široká. Hliníkový i ocelový materiál dává velké možnosti.

Z čeho bude přístřešek vyroben?

Oba zmíněné materiály vynikají odolností a zpracováním. Konstrukce hliníkového přístřešku je ve většině případů opatřena speciální ochranou. Tzv. eloxování, kdy je na povrchu vytvořena vrstva oxidu, zajistí přístřešku nesmrtelnost, kdy nebude náchylný na mechanické poškození. Zároveň si svůj lesk zachová po dlouhá léta.

Jaký zvolit rozměr?

Jako první musí přijít otázka, co chcete pod přístřeškem parkovat či skladovat. Tento typ stavby nemusí sloužit pouze jako kryté parkovací stání, nýbrž lze ho využít také k dalším účelům. Například k zahradnímu posezení či jako sklad dřeva a zahradního náčiní. Podle toho volíme také celkové provedení.

Zpět ale k rozměru. V případě karavanu je důležitá dostatečná výška. Zároveň myslete na parkování a vystupování z auta. Na obou stranách musí být dostatek místa. U hliníku se nemusíte omezovat. Konstrukci je možné vytvořit zcela na míru. Můžete také zvolit variantu přikotvenou ke zdi domu.

Jaký zvolit typ střechy?

Nabídka hliníkových přístřešku je velmi široká. Většinou se liší tvarem zastřešení. Můžete zvolit osvědčenou sedlovou variantu, robustní tvar M či nechat prostor z jedné strany zcela otevřený. Inspirujte se v naší galerii.

Hliníkové přístřešky vás potěší zastřešením z plného lexanu. Jeho součástí je UV filtr, který bude chránit vozidlo před silnými slunečními paprsky. Nemusíte se bát přehřátého interiéru ani poškozeného laku.

Boční stěny ano či ne?

Pro ještě větší ochranu svého plechového mazlíčka můžete využít služeb bočních stěn. Ty jsou vhodné především u ocelových přístřešků. Celý prostor tak uzavřete a obytný vůz ochráníte před nepříznivým počasím.

Po které barvě toužíte?

Přístřešek musí ladit se svým okolím i se zaparkovaným obytným vozem. Hliníkovou variantu je možné zvolit v jakémkoliv barevném odstínu. Vybírat můžete z nekonečného vzorníku RAL