MagazínPlíseň v nebytových prostorech

Plíseň je nejen nevzhlednou, ale i zdraví velmi škodlivou záležitostí. A stejně jako v obytných prostorech nás trápí v dílnách, garážích a na jiných místech.

3.4.2017

Plíseň je nejen nevzhlednou, ale i zdraví velmi škodlivou záležitostí. A stejně jako v obytných prostorech nás trápí v dílnách, garážích a na jiných místech.

Plíseň v nevytápěných místnostech

Pokud není garáž součástí domu, je pravděpodobné, že v ní nebudeme topit. A pokud ano, tak spíše nepravidelně, pomocí mobilních topidel. Vlhko, které se nedostatečně odvětrává, vsakuje se do zdiva a občasné teplo, to je prostředí, které růstů plísní vyhovuje.
 

Plíseň na zdech a zdraví

Můžete podotknout, že plíseň v garáži není nic nepřekonatelného, ale pokud se v garáži zdržujete také jako v dílně, je vždy dobré vědět, že i v občasném kontaktu jsou plísně zdraví škodlivé. Spory plísní se šíří vzduchem, nepříjemně zapáchají a poškozují sliznice dýchacích cest a oslabují imunitu. Navíc na zdech nevypadají vůbec hezky a velmi rychle se šíří.

 

První pomoc proti plísním

Lepší než první pomoc je samozřejmě prevence, ale pokud již plísně v prostoru garáže máme je nutné, co nejvíce snížit vzdušnou vlhkost. Tu snížíme pravidelným větráním, ale také vytápěním v chladnějším období. Plíseň je potřeba zlikvidovat přípravky proti plísním. Pokud je však plíseň hluboko v omítce, je potřeba jí kompletně odstranit. Opětovně nahodit, opatřit penetračním nátěrem a následně natřít nátěry odolnými vůči plísním.
 
 

Vysoká vlhkost

Všechny tyto kroky však dlouhodobě zvyšují vlhkost v místnosti a je dobré zvážit pořízení odvlhčovače vzduchu, které vzdušnou vlhkost dokážou snížit velmi radikálně. Odvlhčovače bývají vybaveny nádržemi na kondenzát. V případě naplnění nádržky se odvlhčovač sám vypne.