MagazínPěstování květin v zimní zahradě aneb Jde to i celoročně

Možností, jak si užít vaše oblíbené rostliny po celý rok, je využit služeb zimní zahrady. Pokud si pořídíme celoroční i sezónní variantu můžeme vytvořit nový botanický koutek v naší domácnosti. Díky využití moderních technologií zvládne tato stavba i náročné podmínky a umožní provádět váš koníček i za nepříznivého venkovního počasí.

Zimní zahrada představuje ideální místo pro nedělní odpočinek, večerní chvíle s přáteli, sobotní oběd s rodinou a prostor pro pěstování rozmanitých druhů flóry. Rostliny jsou zároveň vítaným doplňkem, který doplní vzhled interiéru. V kombinaci s velkými prosklenými stěnami a dalšími prvky vytváří opravdový ráj v domácnosti. 

Práce s přírodní silou 

Při pořizování zimní zahrady je nutné zvážit spoustu faktorů. Jelikož je naší touhou v jejím interiéru ukojit botanické vášně, musíme tomu přizpůsobit rozměr, umístění a výběr doplňků. Základním předpokladem je práce s přirozeným světlem. Proto je žádoucí nasměrovat konstrukci na odpovídající světovou stranu. Velké skleněné plochy zimní zahrady bez rámu pak udělají zbytek práce. Zastřešení z polykarbonátu dostatečně pouští světlo dovnitř a zároveň chytře reguluje příchod nebezpečných UV paprsků.

Pro každé roční období 

Většině z nás nahání hrůzu především zimní měsíce. Nízké teploty a studený vítr je nad síly běžnému provedení zimní zahrady. Proto musíme volit celoroční řešení, které se pyšní dostatečnými izolačními prvky. Mezi ně patří pevná střecha nebo zesílené sklo použité pro boční stěny. Pokud tak investujeme nemalé finanční prostředky můžeme vytvořit obyvatelné místo do každého počasí. V současných klimatických podmínkách, kdy se opravdová zima objevuje spíše sporadicky se nabízí volba sezónní zimní zahrady. V takovém případě je třeba doplnit vnitřek o dostatečné vyhřívání.

Jaké rostliny jsou vhodné?

Když teď víme, jakými vlastnostmi jednotlivé zimní zahrady disponuji, můžeme se pustit do výběru odpovídající flory. Každá rostlina vyžaduje rozdílné klimatické podmínky. Pojďme se podívat na tři základní typy: 

a) Celoroční zimní zahrada

Základním předpokladem celoroční zimní zahrady je zajištění stabilního klima po celý rok. Pro horké měsíce je nutné konstrukci vybavit odpovídajícím typem větrání, naopak v chladném období se pomocníkem stane vytápění. Výsledkem je nejen příjemná teplota ale především dostatečná hladina vlhkosti

V takhle zařízeném interiéru pak není problém udržet teploty okolo 23 stupňů. Stane se tak vhodným prostředím pro tropičtější rostliny jako jsou orchideje, bromélie, teplomilné druhy kapradin či banánovníky. Opravdoví fajnšmekři se mohou pustit do kávovníku.
 

b) Sezónní zimní zahrada

Sezónní zimní zahrada představují v současné době velmi populární variantu. Jedná se o dokonalý kompromis mezi cenou, rychlostí výstavby a funkčností. Hliníková konstrukce společně se zastřešením navíc odolá i velmi náročnému počasí. Velké skleněné plochy na bocích umožní bezproblémové větrání a vždy dovnitř pustí svěží vánek. 

V zimě se pak teploty mohou pohybovat okolo 0 °C. Proto je vhodné zvolit rostliny spíše subtropického typu. Mezi ně se dají zařadit muškáty, oleandry a fíkovníky. Taková flóra vyžaduje teplejší podnebí v letních měsících a naopak dostatek regenerace v zimě.

c) Zimní zahrada jako součást interiéru

Pokud si pořídíme celoroční zimní zahradu, není problém ji propojit s interiérem domu. V takovém případě se stává běžnou místností v domácnosti, jen s větším přístupem světla. Jelikož se zde nachází menší vlhkost, vhodnější je sem umístit rostliny pokojového typu.
 

Zimní zahrada svým vlastním pánem 

Pěstování rostlin v zimní zahradě je zábava a umožňuje experimentovat i s neznámými druhy. Navíc se jedná o uzavřené místo, které není vystaveno škůdcům a dalším vlivům. Jedná se však o alchymii. Interiér zimní zahrady je náročným prostorem. Vyžaduje péči a dokonalý plán ještě před samotnou výstavbou.