MagazínPergoly na zemních vrutech

Základy pergoly na zemních vrutech. 

Stabilita konstrukce pergoly je nejvíce ovlivněna pevným spojením pergoly se základy stavby. V minulosti bylo nejrozšířenějším druhem základů betonování. V současné době se do popředí dostává stavba základů na zemních vrutů. Zemní vrut má kuželovitý tvar, který zhutnit a stlačí zeminu ve svém okolí. Takto vznikne velmi pevný základ, který je možné okamžitě zatížit.
 

Nejpřirozenějším materiálem na stavbu pergoly je dřevo, vhodným typem je borovice nebo smrk. Životnost pergoly je možné prodloužit kvalitní povrchovou úpravou dřeva. Dřevěnou konstrukci doporučujeme natřít ochranným nátěrem.
 
Pergola by měla stát na rovné ploše. Příjemnou výhodou stavby základů na zemních vrutů je vynechání kopání základů a odklízení zeminy. Stavbu tak postavíte čistě, bez zásahu do terénu nebo prostředí.
 
Počet použitých pilířů závisí na velikosti samotné pergoly, tedy od jejího primárního použití (dekorativní prvek zahrady, prostor na stolování atd.). Zemní vrut je při stavbě základů umístěný pod každý pilíř pergoly. Vzdálenost nosných pilířů by neměla být větší než 2 až 2.5 metru.
 
Při běžném zatížení pergoly doporučujeme použití zemního vrutu DOMA A4 nebo HOBBY B3 s koncovkou ve tvaru U na hranol o rozměrech 10 x 10 cm. Při stavbě masivní pergoly doporučujeme použití zemního vrutu HOBBY B4 s koncovkou ve tvaru U s rozměry 20 x 20 cm. Zemní vrut HOBBY B4 je díky průměru vrutu 7.6 cm a délce závitové části 55 cm vhodný i pro ohrady pro zvířata v přírodě, nakolik je odolný vůči nárazům nebo povětrnostním vlivům. Hranolový pilíř je možné pohodlně vložit do koncovky zemního vrutu ve tvaru U a následně vzájemně sešroubovat. Pilíř pergoly doporučujeme osadit do koncovky ve tvaru U s 3 - 10 mm mezerou, aby případná srážková a vysrážená voda nenasákla do hranolu.
 
Mezi dřevěný hranol a zemní vrut není potřeba vkládat hydroizoločnú vrstvu. Zemní vrut mě antikorozní povrchovou 

úpravu a slouží jako hydroizolace. Pro prodloužení životnosti dřevěných pilířů je vhodné je přišroubovat na zemní vruty přibližně ve výšce 10 cm nad zemním povrchem. Dřevěný pilíř tak bude před ranní rosou nebo srážkovou vodou chránit zemní vrut.

 

Průmyslovou zinkovny uvádějí životnost zemního vrutu 50 let. Zemní vrut se montuje podle návodu na svépomocnou montáž. Náklady na vytvoření základů pro zahradní pergoly na 4 pilířích nejsou vyšší než 100 €. Stavbu základů pro zahradní pergoly je možné realizovat během celého roku, zemní vruty je možné montovat i při teplotách pod 0 ° C.