MagazínPergola anebo altán?

Altán je menší a zpravidla ozdobný přístřešek, který poslouží k odpočinku i relaxaci. Nejčastěji jej umisťujeme do vzdálenější části zahrady, kde je klid. Naproti tomu je pergola lehká stavba, který se původně stavěl pro popínavé rostliny. Jde o dřevěné sloupy spojené s domem. Zastřešení tvoří právě popínavé rostliny či vinná réva nebo lze zakoupit již zastřešené pergoly. Co je pro vás vhodnější?

Altán je menší  a zpravidla ozdobný přístřešek, který poslouží k odpočinku i relaxaci. Nejčastěji jej umisťujeme do vzdálenější části zahrady, kde je klid. Naproti tomu je pergola lehká stavba, který se původně stavěl pro popínavé rostliny. Jde o dřevěné sloupy spojené s domem. Zastřešení tvoří právě popínavé rostliny či vinná réva nebo lze zakoupit již zastřešené pergoly.  Co je pro vás vhodnější? 
 

 

Altán anebo pergola?

Altánek je většinou volně stojící stavba, kde je jako nosná konstrukce systém sloupků, které jsou pevně ukotveny v zemi. Vnitřek altánku lze vybetonovat nebo vydláždit či položit dřevěnou podlahu. v tom případě musí být celá stavba nad úrovní terénu.  Altán lze různě povrchově upravovat, podobně jako zahradní domky. 
 
Altány lze pořídit dřevěné, hliníkové, kovové nebo skládací nebo látkové. Hliníkové altány mají dlouhou životnost a nejsou náročné na údržbu. Dřevěné altány je potřeba pravidelně ošetřovat nátěrem. 

 

Pergola

Pergola představuje určitý druh plotu. Díky svému okrasnému vzhledu se hodí do venkovských zahrad. Pergoly slouží k zastínění a oddělení relaxační části zahrady od rušné části. Pergoly se kotví stejně jako zahradní altány. Povrchová úprava musí být šetrná, prostředky na ochranu dřeva proti hnilobě je potřeba volit netoxické, aby nedošlo k poškození rostlin. Rovněž i zde je možné vybrat si hliníkové nebo dřevěné pergoly
 
Pergoly mohou sloužit také jako předzahrádka i jako přístřešek pro auto, pokud ji vybudujeme u vchodu do domu, rozšíří nám obytný prostor. Na rozdíl od altánku lze pořídit také pergolu nezastřešenou nebo se stahovací střechou. 
 
Zvolit zda pergolu nebo altán je vhodné podle toho, k jakému má sloužit účelu, zda jako ochrana před sluncem nebo má plnit funkci okrasnou.