Magazín4 pomocníci pro údržbu zahrady

Rotační sekačka, plotostřih, zahradní vysavač a robotická sekačka. 4 pomocníci, se kterými údržba vaší zahrady bude hračka. Jaké jsou jejich výhoda a na co dávat pozor při výběru? Vše najdete v článku.

1) Rotační sekačka

Elektrické, s aku pohonem nebo benzínovým motorem. Výběr sekaček je velmi široký a závisí především na povaze vašeho terénu, kterou z nich si vyberete. Aku typ je ideální pro milovníky ekologického přístupu a ticha. Pokud preferujete lehké stroje, zvolte elektrický typ. Pokud je váš pozemek opravdu náročný a kopcovitý, nejvýkonnější stroj je ten benzínový. Důležité je volba kvalitního výrobce. 

2) Plotostřihy

Pomocí plotostřihů lze zkrátit či jinak upravit živé ploty. Rostliny se řezem nikterak nepoškodí a i po zastřižení dále dobře prospívají. Plotostřihy mají lištu opatřenou zuby k prostřihu větví, a čím je tato lišta delší, tím ošetříte jejich větší část. Avšak se vzrůstající délkou narůstá také váha nářadí. Kvalitu střihu kromě výkonu ovlivňuje vzdálenost jednotlivých zubu na liště. Čím jsou zuby vzdálenější od sebe, tím jsou plotostřihy schopny uchopit silnější větev.
 

Zahradní vysavač

Aby byl trávník hezký, využijeme zejména na podzim zahradní vysavač. Ten sfouká listí na hromadu a pak jej nasaje, při čemž listí při nasávání schroupe. Takto připravené listí je pak ideálně připraveno ke zkompostování. Zahradní vysavač se hodí i v zimě. Samozřejmě, že ne k vysávání sněhu. Ale pomocí fukaru lze jemný sníh z chodníků odfouknout dřív, než ztěžkne a přilepí se na chodník.

Není sekačka jako sekačka

Tak jak je pro mladou generaci nemyslitelné sekání trávy kosou a sečeme ji pohodlně rotační sekačkou s pojezdem, začínají dobývat srdce zahrádkářů robotické sekačky na trávu. Ty podle programu udržují zcela samostatně trávník v perfektním stavu. A nepečuje jen o něj, pečuje i sama o sebe. Když jí dochází energie, sama si zajede do dobíjecí stanice.

Prohlédnout více z kategorie Zahrada