MagazínPéče o skleník po sklizni

Nejen během letní sezony je potřeba věnovat skleníku pozornost. S blížící se zimou je nutné připravit skleník na období odpočinku. Kvalitní péčí o skleník lze zvýšit úrodnost půdy.

11.9.2017
 
Nejen během letní sezony je potřeba věnovat skleníku pozornost. S blížící se zimou je nutné připravit skleník na období odpočinku. Kvalitní péčí o skleník lze zvýšit úrodnost půdy.
 

Skleník Quanso 3x2mSkleník na podzim

Z půdy ve skleníku je zapotřebí odstranit veškeré rostlinné zbytky. Ty je vhodné vhodit do zahradního kompostéru. Organické zbytky v kompostéru i v chladném období pracují v zahrádkářův prospěch. Zeminu nahrubo poryjeme a posypeme dusíkatým vápnem, které zapracujeme do půdy. Vápno půdu během zimního odpočinku dostatečně dezinfikuje a zničí choroboplodné zárodky.
 

Péče o samotný skleník

Nejen péče o zeminu je ve skleníku nutná. Je zapotřebí očistit skla i konstrukci. Při kvalitních výplních konstrukce si vystačíte s mýdlovým roztokem. Avšak silně znečištěná poškrábaná či dokonce popraskaná skla představují pro funkční skleník problém. V takové případě je dobré zamyslet se nad výměnou výplní konstrukce skleníku či nad výměnou celého skleníku.
 

Proč nový skleník

Jestliže už zahradničíte dlouho, jistě máte svou zaběhlou rutinu. Avšak i na zahrady a do skleníků přichází pokrok, tomu se nevyhnete nikde. Díky novým materiálům jsou na trhu velmi funkční polykarbonátové skleníky. Samozřejmě, že i klasický skleník ze skla se vyrábí. Ale i nové tvary skleníků respektují nejen vysoké výnosy z úrody, ale i pohodlí pěstitele.
 

Obloukový skleník

V obloukovém skleníku Quanso se nevytváří v horkých letních dnech tolik nežádoucího tepla, tím se vyhneme častému větrání nebo stínění skleníku. Svislá spodní stěna skleníku dokáže mnohem lépe využívat sluneční energii a skleník se lépe a rovnoměrně prohřívá. Zaoblený tvar také lépe odráží sluneční paprsky. Avšak se zaoblenými tvary se setkáváme jen u skleníku z polykarbonátu.