MagazínOsvětlení v zimní zahradě a pergole

Zahradní stavbu si pořizujeme s cílem v ní trávit většinu volných chvil. Za příjemného počasí sem přesouváme většinu aktivit a k nim je důležité mít dostatek světla, ať se jedná o to přírodní či umělé. Jak ho získat? Řešení je mnoho. Pergola i zimní zahrada jsou v tomto směru velmi variabilní.

Nespornou výhodou zahradních staveb je neustálý přísun přirozeného světla. I v zimní zahradě máte díky velkým proskleným stěnám stále k dispozici čerstvé sluneční paprsky. Jak s tímto aspektem maximálně pracovat?

Přirozené světlo pro naše zdraví

Práce s přirozeným světlem a jeho maximální využití je gró moderní architektury. Jeho dostatek či nedostatek výrazně ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme. V našich domovech trávíme většinu času a je důležité, abychom se zde cítili maximálně příjemně. Každý aspekt má následně vliv na kvalitu práce a odpočinku.

Tvorba vitamínu D, vliv na cirkadiánní rytmus a lepší pozornost. Pozitivních efektů přirozeného světla na náš organismus je bezpočet a každý z nás ví, že pobyt pod nezakrytým nebem je pro zdraví prospěšný. Vždyť drtivá většina z nás má lepší náladu za slunečního letního dne než v průběhu tmavé zimy. Zde může pomoci zimní zahrada či pergola.

Otevřená zimní zahrada

Obě zahradní stavby zvětšují interiér domu o další prostor. O prostor, který je v přímém kontaktu s přírodou. A pokud sem přesuneme většinu aktivit, například stále běžnější home office, jistě získáme pár bodů do pozitivní nálady.

Především v zimní zahradě můžeme trávit i deštivé či chladnější dny. Její konstrukce byla očesána na jednoduchý tvar, který dává dostatek prostoru pro velké skleněné stěny. Přirozenému světlu nic nebrání k přístupu dovnitř. V případě hezkého počasí, lze boční stěny zcela otevřít.

Nepodceňte ani výběr zastřešení. Sklo funguje jinak než polykarbonát. Vždy je třeba myslet na orientaci zimní zahrady a sílu slunečních paprsků. V nabídce je také široké portfolio stínících prvků. Otočné lamely bioklimatických zimní zahrad nabízejí vyšší úroveň práce s přirozeným světlem. Jejich sklon je možné přizpůsobit intenzitě slunečních paprsků. Zde se vždy budete cítit maximálně pohodlně.

Jaká svítidla vybrat?

Prostor zimní zahrady či pergoly se dá ozvláštnit také umělým osvětlením. Hliníková konstrukce nabízí snadný přístup elektrickým rozvodům a výrazně usnadňuje instalaci svítidel. Při výběru je dobré se řídit vzhledem zahradní stavby a budoucím využitím.

Častým řešením je bodové LED osvětlení umístěné v krokvích. Tato varianta zajistí příjemnou a dostatečnou intenzitu při večerním posezení. Zimní zahradu je dobré obohatit o více typů. Pokud bude stavba částečně nahrazovat obývací pokoj, můžeme sem umístit i stojací lampu či designová chytrá svítidla.