MagazínOšetření betonové podlahy v garáži

Zvažujeme pořízení garáže? Nebo už garáž máme a potřebujeme ošetřit zpevněnou plochu v garáži, z které se nadměrně práší?

3.4.2017

Zvažujeme pořízení garáže? Nebo už garáž máme a potřebujeme ošetřit zpevněnou plochu v garáži, z které se nadměrně práší?
 

Péče o podlahu v garáži

Když pořizujeme novou garáž, je potřeba myslet také na to, na jaké zpevněné ploše bude naše vozidlo stát a od počátku tuto plochu zajistit proti praskání a nadměrné prašnosti. Tohoto efektu lze docílit pomocí speciálních přípravků na beton. Pokud však už garáž máme a tuto problematiku jsme při její stavbě ošidili, i v těchto případech se pomocí speciálních přípravků dá docílit nápravy.
 

Jak natřít betonovou podlahu v garáži

Jestliže garáž teprve pořizujeme, jsme ušetření náročného vyklízení garáže a stačí pouze počkat, až betonový základ dostatečně vyzraje. V každém případě musíme betonový povrch dokonale očistit, nerovnosti zbrousit, třeba ocelovým kartáčem, a celý prostor dokonale umést.
 

Postup při natírání plochy

Naneseme první základní nátěr. Ten provádíme velmi naředěnou barvou na beton. Základní nátěr vytvoří ochrannou vrstvu betonu, tím, že se jako velmi řídký dostane se do všech skulinek a strukturu betonu zpevní a omezí jeho nasákavost. Po perfektním zaschnutí prvního nátěru, pokračujeme druhým nátěrem, který je už běžně zředěný. Už druhý nátěr poskytne podlaze v garáži perfektní ochranu.
 

Tip:

Pokud na podlahu v garáži klademe opravdu vysoké nároky, lze zvolit k nátěru betonu epoxidovou dvousložkovou barvu, která je přímo určená na minerální povrchy. Tyto barvy se aplikují buď jako lité podlahoviny nebo se natírají válečkem. Epoxidové nátěry jsou pak vysoce odolné proti mechanickému i chemickému poškození, avšak hůř odolávají povětrnostním vlivům.