MagazínOřez stromů

Ořez stromů je nezbytnou součástí péče o stromy.

5.4.2017
 
Ořez stromů je nezbytnou součástí péče o stromy.  
 

Důvody ořezu stromů

Pokud chceme ořezat strom, není potřeba mít k tomuto úkonu speciální povolení, avšak musíme respektovat vegetační období stromů. Vegetační klid, tzn. období, kdy lze kácet a ořezávat stromy. Probíhá v čase od 31. 10. do 31. 3. Výjimky upřesňuje Zákon č. 114/1992 Sb.
 
Bezpečnostní důvody ořezu stromů zvolíme tehdy, hrozí-li pád narušených větví a ohrožuje osoby nebo majetek. Za estetické důvody považujeme například úpravu tvaru koruny stromu. Praktické důvody nás vedou k ořezu větví, které nám stíní na posezení nebo se dotýkají střechy. A pěstitelské důvody, kdy řez ovocných stromů, zajišťuje rovnováhu mezi růstem a plodností stromu.
 

Ořez stromu

Ořez větví malého stromku lze zvládnout, s dobrou řetězovou pilou, i svépomocí. Pokud však nemáte s ořezem dostatečné zkušenosti, může být škoda způsobená vaší neznalostí velmi značná. Zkušený dřevorubec dokáže odhadnout a eliminovat rizika na minimum. Mezi rizikové faktory patří blízkost budov, plotů, elektrického vedení, ale i blízkost dalších stromů. Při pádu ořezaných větví je rizikovým faktorem stav ořezávaných větví i povětrnostní podmínky. Náhlý poryv větru může nečekaně změnit směr pádu větve a následky mohou být nedozírné. Náročné ořezávání tedy raději přenechejme odborníkům s náležitým vybavením, zkušenostmi, zkouškami i pojištěními.
 

Zpracování dřeva

Po ořezání, jednotlivé větve nařezejte na žádanou délku. Pro tu bývá určující velikost krbu či kotle. Hrubší větve, špalky, naštípejte vhodným nářadím. Práci nám bezpochyby usnadní štípače dřeva. Štípače mohou být horizontální nebo vertikální. Práce s nimi je fyzicky méně náročná než se sekerou nebo kalačem a je také bezpečná.
 

Uskladnění dřeva

Pro uskladnění dřeva je vhodné využít dřevník.  Ten zabezpečí, že polena neleží přímo na zemi, ale v dostatečné výšce nad povrchem. Nad poleny je stříška, tím může kolem dřeva ideálně cirkulovat vzduch. Přístřešky jsou velmi stabilní a jsou konstruovány tak, aby se nám sušené dřevo během sesychání nesesouvalo do stran. Přístřešků na dřevo je celá řada a je jen na našem vkusu a možnostech jaký si vybereme. V nabídce prodejců jsou přístřešky dřevěné, přístřešky plastové i plachtové nebo přístřešky ze zinkového plechu. Ideální je přístřešek s kůlnou, do které můžeme uschovat a uzamknout zahradní techniku a jiné nářadí.