MagazínJak na stavbu mobilního domu - část 1.

Rozhodli jste se pro stavbu mobilního domu? Nebo jste stále na vážkách a máte obavy z náročného procesu provázejícího stavbu domu? Máme pro vás jednoduchý návod, jak lze zvládnout bez komplikací. 

1) První kroky vedou na úřad

Jestliže máte vlastní pozemek, měly by vaše první kroky vést na stavební úřad v místě bydliště. Každá lokalita má svá vlastní specifika. A tak by vám měl úředník podat zevrubné informace o tom, jestli je místo, kde vlastníte pozemek nějakým způsobem omezeno, co se týká výstavby. Problémy mohou být například s patrovým domem či přestavbou historické památky. Stavba by totiž měla respektovat ráz místa.

2) Výběr vhodného domu

Nyní na řadu přichází nejpříjemnější část. Výběr mobilního domu vás bude bavit, máte totiž na trhu nepřeberné spektrum možností. Nejlepší možností je navštívit ukázkové centru, kde vše uvidíte naživo a rovnou. Na místě si tak hned rozmyslíte, jak bude vypadat okolí i vnitřní vybavení.

3) Dispoziční možnosti domu

Každý uživatel má jiné preference a tak lze domluvit změnu určitých dispozic ve vámi vybraném montovaném domě. Také si v tomto stadiu domluvíte s realizátorem stavby rozsah dodávky. Námi dodávané stavby jsou rozděleny do kategorie Mini, Hobby a Na klíč. Přesto lze domluvit realizaci v jakémkoliv jiném rozsahu, který vám bude vyhovovat.
 
Podívejte se na postup při budování mobilního domu
 

4) Financování stavby

Ve fázi, kdy máte zpracovanou studii a smlouvu o smlouvě budoucí, je potřebné zajistit finanční krytí stavby. Financování z vlastních prostředků je samozřejmě lepší variantou, nicméně využití služeb hypotečního úvěru není nikterak složité. Pak již následuje vytvoření projektu. Až na základě těchto kroků lze získat stavební povolení. A zde je potřebné obrnit se trpělivostí. Jak na to se můžete dočíst v našem minulém článku.

5) Trable se stavebním povolením

Poté co obdržíte stavební povolení je sepsána smlouva o dílo mezi dodavatelskou společností a vámi. V ní by měl být přesný rozsah dodávky, možnosti reklamace i veškeré termíny. Není neobvyklé před podpisem smlouvy konzultovat její obsah s právníkem. Ny to si určitě vyhraďte dostatek času, abyste později byli uchráněni od nepříjemných zkušeností.