MagazínNež se pustíte do stavby pergoly

Postavit si pergolu může být pro mnohé nesnadný úkol. Vybrat si lze na trhu z mnoha materiálů a barev. Oblíbené jsou hliníkové i dřevěné pergoly.

Postavit si pergolu může být pro mnohé nesnadný úkol. Vybrat si lze na trhu z mnoha materiálů a barev.  Oblíbené jsou hliníkové i dřevěné pergoly.  
 

Při stavbě dřevěné pergoly dbejte na vhodný materiál

Dřevěné pergoly se vyrábějí nejčastěji z jehličnatého dřeva stromů, které rostou v ČR. Aby plnily svou funkci správně, musí být dřevo suché a řádně ošetřené i skladované. 
 
Aby dřevěná pergola byla stabilní, je potřeba provést její řádné ukotvení, nejlépe za pomoci betonových patek. Důležité je také kování do kterého jsou sloupky připevněny. 
 

Orientace pergoly podle slunce

Sedíte u oběda a slunce do vás praží ze všech sil? Pak jste zvolili špatnou orientaci pergoly. Při stavbě využijte také mřížky s popínavými rostlinami, které poskytnou příjemný stín v horkých letních dnech.  Také zvažte, zda je dobré zastřešení pergoly.  Zvažte, kam pergolu chcete umístit, zda vám nebude pevná střecha pergoly ubírat světlo v místnosti, plastová okna nenaruší ráz zahrady, apod. Umístění pergoly by nám mělo přinést zajímavý pohled na přírodu, na okolní zeleň zahrady.

Pergoly, které necháte porůst rostlinami vypadají barevně a svěže.  Pergolu, kterou přistavíte ke stěně může být velmi zajímavým a elegantním prvkem. Měla by být v souladu s harmonií celého domu. 
 

Zvolte vhodné doplňky

Pergola není jen čtyři stojny a pevná střecha. Abyste se v ní cítili skutečně komfortně, nezapomeňte do ní umístit mřížku na popínavé rostliny nebo vinnou révu, pevný kout s odkládacím prostorem. Máte-li dostatek místa, klidně se sem vejde i krb nebo gril. Zástěny proti průvanu vás ochrání před ofouknutím. Je spousta drobností, která vám zpříjemní pobyt v pergole.