MagazínNa zahradě za horkých dní

Při horkých letních dnech může docházet k nedostatku vody a nebezpečným slunečním paprskům. Pokud zeleň nepřipravíte na tento nápor, budete toho litovat. Je možné zahradu připravit na tropické teploty? Určitě ano. Chce to jen zvýšenou pozornost a správnou péči.

Trendu rozpálených dní je potřeba se přizpůsobit. Statistiky říkají, že období od června do srpna bývá v posledních letech až o 2 °C teplejší než stejná doba mezi roky 1981–2010. S tím jde ruku v ruce nedostatek vody v krajině. Sucho se postupně dostává na přední místa českých novin a jeho hrozba se zvyšuje.

Všechny faktory se neblaze projevují na naší zahradě. Trpí rostliny, trávník a drobní živočichové. Již při plánování zahrady musíme myslet na správné rozvržení a každé jaro se dostatečně věnovat přípravě půdy.

Stín za všechny peníze

Pravidlo praví, že pod stromem je teplota o 5 °C nižší než v jeho okolí. Vysoký, vzrostlý a košatý strom je přírodním luxusem, který vám vždy zajistí příjemný stín. Pod jeho větvemi panuje i vlhčí příjemnější vzduch. A čím vyšší, tím lepší. Nebojte se strom pravidelně prořezávat a nechat kmen růst.

Myslete také na drobné živočichy. Ať i oni mají možnost se schovat. Kamení a vzrostlejší tráva jim určitě pomůže. A nejen jim.

Hlavně vodu

Členitost a správná struktura zahrady dokáže zadržet více vody. Nemusíte tak neustále zalévat a plýtvat přírodními zdroji. Naopak pečlivě vyrovnaná půda s nízkým travním porostem se snadno spálí. Navíc se v ní neudrží ani kapka vody.

Inspirací je na internetu dostatek. Doporučuje se vytvářet ostrůvky správně vybraných květin, které doplní stromy, chodníčky a další prvky. Nebojte popustit uzdu své fantazie a sáhnout například po vodní fontánce. Případně prostor doplnit o zajímavější zahradní stavbu.

Zahradní stavba pro každého

Terasa je další místností v domácnosti a obzvláště to platí v létě. Většina aktivit se přesouvá právě sem. Volnočasové a v poslední době i ty pracovní. Zahradní stavby nám zajistí příjemné chvíle i za horkého počasí. Hliníkové pergoly se zastřešením z polykarbonátu chrání před silnými slunečními paprsky, a to díky účinnému UV filtru.

Ještě větší službu vám poskytne zimní zahrada obohacená o stínění. To lze umístit jak na střechu tak přední stěnu. Obě zahradní stavby lze vytvořit jako volně stojící, a tedy postavit kdekoliv na zahradě. Tam se mohou stát ochranou pro okolí rostliny.  

Bioklimatická pergola je stále novinkou, ovšem nabírá na své popularitě. Tento typ stavby pochází ze států středozemního moře, kde je horké počasí na denním pořádku. K tomu bylo uzpůsobeno zastřešení z otočných lamel. Ty se dají snadno přizpůsobit okolnímu klimatu. Vždy se dají naklonit do takového úhlu, aby vás silné sluníčko neotravovalo.