MagazínJaké materiály zvolit při stavbě pergoly

Už dávno neplatí, že pergola je loubí z přírodních materiálů tvořících lehké zastřešení, někde v prostoru zahrady nad lavičkami. V dnešním slova smyslu plní zejména ideální zastřešení terasy. Stále se ještě vsází na klasický materiál, kterým je dřevo, ale na stejnou příčku oblíbenosti se šplhá lehký a univerzální hliník.

Pergola z hliníku je výbornou volbou. Hliník je velmi přizpůsobivý materiál. A přestože je lehký, tak vyniká svojí pevností a odolností. Tím, jak je nenápadný, působí elegantně a lze jej doplnit velmi různorodě. Hodí se k modernímu montovanému domu i ke klasické zděné stavbě. Jedná se zároveň o velmi nadčasovou a univerzální stavbu. Neopomenutelný bonus je, že díky povrchovému ošetření také bezúdržbová.
Podívejte se na nabídku hliníkových pergol 
 

Povrch hliníkové konstrukce

Námi dodávané hliníkové konstrukce jsou ošetřeny eloxováním. Tento pojem je známý také jako anodizace a jde o povrchovou úpravu pomocí elektrolytické oxidace. Pomocí této tepelně chemické metody se vytvoří na povrchu vrstva oxidu hlinitého, která je velmi tvrdá a již dále neoxiduje. Tímto chrání celou hliníkovou konstrukci pergoly před možnou korozí.

Výhody konstrukce z hliníku

Výhodou pergoly z hliníku je nejen její elegantní vzhled ale také subtilnost, pevnost, nebo možnost si lze vybrat z široké barevné škály, tak aby stavba dokonale ladila s místem, na které ji umístíte. Ač se zdá, že je hliníková konstrukce velmi lehká, je doplněná zesílenými profily, které zvyšují odolnost při možném zatížení větrem nebo sněhem.

Sklo nebo polykarbonát

Hliníkovou konstrukci pergoly lze směle kombinovat s klasickým sklem, které by mělo mít bezpečnosní parametry, ale i s moderním polykarbonátem. Ten se vyznačuje vysokou odolností i pevností. A je stejně jako sklo při zastřešení pergol hojně využíván.

Podívejte se na skvělé vlastnosti polykarbonátu