MagazínNa jakou stranu orientovat zimní zahradu

Zimní zahrada představuje menší ráj u vašeho domu. Místo k odpočinku, prostor pro nadšené botaniky nebo herní koutek pro děti. S její realizací je to však trochu alchymie, aby všechny funkce byly naplněny, musí se vše dobře naplánovat. Jedním ze zásadních faktorů se stává její orientace.

Klima v zimní zahradě se často stává velkým problémem. Přístup nebo nedostatek slunečních paprsků výrazně ovlivňuje teplotu uvnitř. Abychom nežádoucímu jevu zabránili volíme různé doplňky jako stínění, systém odvětrávání či posuvná okna. Tyto představují spolehlivého pomocníka, jak vytvořit dokonalý chod objektu. Řešení však může být jednodušší a spočívá ve volbě správné orientace. Která je tou nejvhodnější? 
 

Vyrovnaný východ

Zimní zahrada situovaná na východní stranu může vytvořit velmi příjemné prostředí prostřednictvím vyrovnaného klima. Sluneční paprsky sem dopadají pouze brzy ráno, a to ještě nedisponují takovou silou. Prostor tak po celý den není ohrožen přemírou tepla. Do jisté míry se tato skutečnost může stát nevýhodou a přinést nedostatek světla. 
 

Náročný jih

Při volbě jižní strany máme jistotu, že i v chladnějších měsících můžeme získat dostatek slunečních paprsků pro zajištění vytouženého tepla a světla. Zahrada se tak stane obyvatelnou takřka po celý rok. Konstrukce by v tomto případě měla být svislá a disponovat skleněnou výplní, a z toho důvodu, že lépe odráží záření. 
 

Abychom zabránili horkému klimatu v interiéru je nutné zimní zahradu doplnit o systém větrání pomocí lamelových oken, posuvných větráků či větracích mřížek. To vše můžeme doplnit o volbu správného stínění například prostřednictvím předokenních venkovních žaluzií. 

Romantický západ

Pozorování západu slunce ze zimní zahrady se stane každodenní oblíbenou chvílí celé rodiny. Orientace na tuto stranu přináší příjemnou atmosféru i za chladných dní. Paprsky sem dopadají především v odpoledních hodinách, naopak rána bývají chladnější. Pokud tak toužíme prostor využívat především pro večerní posezení s přáteli, je toto řešení tím správným.
 

Stinný sever

Jak očekáváme, orientace na sever nepřináší příliš slunečných paprsků a je spíše zastíněná. Nemusíme se tak obávat výrazného přehřátí, naopak je potřeba se soustředit na vytápění a na ideální sklon střechy, aby docházelo k zachycení, co možná největšího objemu záření. Další výhodou této orientace je ochrana domu ze severu před mrazivými větry, zahrada totiž vytváří jakýsí izolační systém.