MagazínMožnosti zahradní terasy

Ač terasa nepředstavuje nezbytnost, bývá často samozřejmou součástí rodinného domu. Terasa s sebou nese řadu uživatelských výhod a celkově zvyšuje komfort bydlení.

11.10.2017
 
Ač terasa nepředstavuje nezbytnost, bývá často samozřejmou součástí rodinného domu. Terasa s sebou nese řadu uživatelských výhod a celkově zvyšuje komfort bydlení.
 

Víceúčelový prostor
 

Tím, že plochu terasy adekvátně zpevníte, lze ji využít pro umístění zahradního nábytku, vytvoření jídelního prostoru nebo pro umístění grilu či zahradního krbu. Aby však terasa mohla plnit uvedené funkce, je dobré, aby byla dostatečně prostorná. Odborná literatura uvádí, že by měla být plocha terasy alespoň 10m2. Jestliže chceme terasu využívat v jakémkoliv počasí je na místě úvaha nad jejím vhodným zastřešením, osvětlením či stíněním.
 

Zastřešení terasy
 

Snadný způsob zastřešení terasy představuje stavebnice pergoly. Ať už se rozhodnete pro pergolu z hliníku nebo dřevěnou pergolu její cenu významně ovlivňuje skutečnost, že je dodávána k zákazníkovi v demontovaném stavu a je určená k montáži svépomocí. Vhodně zvolenou velikostí můžete poměrně levně pořídit zastřešení terasy.
 
 

Krytina zastřešení
 

Krytina zastřešení by měla respektovat materiál konstrukce. Pokud chcete zvolit krytinu z pálených tašek nebo asfaltového šindele, je vhodnější kombinovat jí s dřevěnou konstrukcí pergoly. Polykarbonát lze zkombinovat s hliníkovou i dřevěnou konstrukcí a stejně tak i sklo. Průhledné materiály zabezpečí dostatečný průnik světla, ale je potřeba spolu s nimi řešit pořízení stínící techniky.
 

Doplňky k zastřešení
 

K možnosti prodloužení pobytu na terase si lze dopomoci rolovacími stěnami k pergole. Nebo vyšším standardem, které představuje posuvné zastřešení. Střechu nad terasou je pak dobré doplnit vhodným stíněním. Je také možnost pořízení pergoly s integrovaným stíněním.