MagazínMýty ohledně mobilního domu

Montované domy byly po řadu let opomíjením zbožím a spíše symbolem podřadného bydlení. Jedná se však o vysloužilé mýty. Jejich nabídka se výrazně proměnila a v současné době nabízí široké možnosti. Na své si tak přijde i milovník luxusu.

Nižší životnost, nekvalitní zpracování, alternativní materiál, nedokonalé základy či nízká odolnost vůči požárům. To vše slýcháváme jako agrumenty proti pořízení montovaného domu. Ty však již dávno všechny mýty vyvracejí. 

Energetická nenáročnost

Mobilní dům spadá do kategorie nízkoenergetických. Tato v dnešní době vyhledávaná vlastnost hýbe celým trhem a objekty tohoto typu se stavějí podstatně častěji než ty pasivní. Šetrné vlastnosti k přírodě a k vaší peněžence se odvíjejí jak od kvalitní konstrukce, tak i použitých materiálů. Základem se stávají recyklované SIP panely. 

Finanční prostředky tak nešetříme pouze při samotné realizaci ale také při provozu. K vytápení je totiž možné použít všechny dostupné zdroje, ať se jedná o plyn, elektřinu nebo stále populárnější solární panely. S nimi dům získává opravdové nízkoenergetické vlastnosti a jeho roční provoz je maximálně šetrný k přírodě

Přírodní a variabilní design

Modularita je nespornou výhodou každého mobilního domu. Použitý materiál umožňuje vytvořit jakoukoliv stavbu dle přání klienta. Měnící se požadavky jako posunout příčku, specificky umístit okna, dveře či jiné dispozice jednotlivých místností nejsou žádný problém a lze na ně rychle reagovat. Můžete si tak na začátek pořídit menší stavbu a postupně ji rozšiřovat dle potřeb rodiny. 

Dřevěná varianta mobilního domu nabízí designové řešení, které ideálně zapadne do okolního prostředí. Můžete tak svoje obydlí umístit na větší zahradu a do blízkosti divoké přírody. Povaha stavby k tomu přímo vybízí. 

Přiznaná odolnost vůči okolí

Rychlost výstavby trvá přibližně 1 měsíc, což nijak neubírá na odolnosti a životnosti. Ta se přitom může pohybovat okolo 150 let. Jak je zároveň možné, že jsou montované domy ze dřeva odolné vůči požáru? Náročné zkoušky prokázaly, že v případě požáru dokáže sice proniknout oheň do minimální hloubky dřeva, ale tím, že dochází k okamžitému zuhelnatění povrchové vrstvy, která brání přístupu kyslíku, se další postup ohně buď zastaví, nebo výrazně zpomalí. Při požáru domu je mnohem nebezpečnější vzplanutí věcí v interiéru než vzplanutí samotného domu.

Podívejte se na proces budování mobilní dřevostavby