MagazínMontované domy a jejich výhody

Montované domy mají oproti zděným stavbám mnoho výhod, nicméně v Česku ještě stále nejsou tak oblíbené jako v zahraničí.

13.4.2017

Montované domy mají oproti zděným stavbám mnoho výhod, nicméně v Česku ještě stále nejsou tak oblíbené jako v zahraničí. 
 

PROHLÉDNOUT Montovaný dům série Lounge 55 m2
Montované domy dnes

V dnešní době lze najít celou řadu lepších vlastností, které mají montované domy oproti klasickým  zděným domům. Na velmi  vysoké úrovni jsou například z hlediska estetického, ale také co se týče zvukově izolačních vlastností. Montované domy se vyrábějí v továrnách, následně se dopraví na pozemek a umístí jeřábem, případně smontují přímo na místě.
 


Typy montovaných domů

Lze si vybrat mezi montovanými domy na bázi dřeva  nebo na bázi betonu. Ty mají oproti dřevěným montovaným domům masivnější konstrukci, například z vláknocementových panelů. Montované domy pak lze ještě rozdělit podle použitých materiálů.  Při rozhodování se, jaký typ domu si vybrat, záleží na lokalitě a finančních nákladech. 
 

Výhody montovaných domů
Největší výhodou montovaných rodinných domů je rychlost výstavby. Při stavbě se nedělají mokré procesy, proto se nečeká na schnutí jednotlivých částí. Stavbu lze tedy provádět i v době mrazů. Montovaný dům lze postavit v řádu několika týdnů. Další výhodou je,že nepotřebujete stavební povolení, pokud dům nepřesáhne plochu 25 m2. Montované domy mají mnohem tenčí stěny  oproti  zděným domům, proto je zde více užitkové plochy. Další výhodou jsou nižší pořizovací náklady. Další výhodou je dodávka i montáž od jednoho dodavatele.  Samozřejmostí je také zabudování instalačních rozvodů dle požadavků zákazníka. 


Nízkopodlažní montované domy série Lounge

Nízkopodlažní domy Lounge ve vás možná vzbuzují mírné rozpaky. Jste zvyklí na vícepodlažní domy s masivními zdmi. „O jakou technologii stavby se jedná? Nehrozí problémy s udržením tepla?,“ ptáte se s obavami. Nemusíte mít strach. Stavební izolační panely, z nichž se domy skládají, mají promyšlené složení. Výkyvy teploty v domě trpět nebudete.

Prohlédněte si oblíbené modely: 


   



50 let vývoje a zkušeností

Technologie budování domů pomocí stavebních izolačních panelů má dlouhou tradici. Využívá se více než půlstoletí především v USA a Kanadě, ale i v Evropě. Během této doby se zdokonalovalo složení vrstev, z nichž se panely skládají. V současnosti je panel tvořen sendvičem z různých materiálů. Jenom kombinace vrstev v přesně určeném pořadí totiž dokáže zajistit optimální izolační vlastnosti. V USA a Kanadě jsou nízkopodlažní domy, dřevostavby ze stavebních izolačních panelů, nejvyužívanějším způsobem bydlení. Jejich stavba je jednoduchá, protože se montují dohromady průmyslově vyráběné panely. 
 


Třívrstvý sendvič ochrání před vlhkostí 

Tři vrstvy tvoří dohromady panelový sendvič. Vnější vrstvy se skládají z tuhého materiálu s označením OSB-3, vnitřek tvoří expandovaný polystyren. Desky OSB-3 se vyrábějí stlačováním plochých třísek z měkkého dřeva jako je smrk, borovice nebo modřín s přídavkem tvrdého dřeva z břízy.

Proces probíhá za vysokého tlaku a teploty. Třísky se spojují syntetickou pryskyřicí a parafinovou emulzí a díky popisované výrobní technologii odolávají vlhkosti. Nehrozí ani kontaminace okolního prostředí chemikáliemi. Přibližně po měsíci od výroby nelze zachytit žádné stopy syntetických pryskyřic.

Dřevěné třísky o délce až 140 mm a tloušťce 0,6 mm se pokládají ve třech vrstvách. Na vnější straně se nacházejí čipy umístěné rovnoběžně s délkou desky a jeden kolmý čip. Díky těmto čipům se do desek snadno uchycují hřebíky nebo šrouby.