MagazínMontáž samonosné pergoly s nízkými náklady

Snadná montáž, široké možnosti využití a robustní vzhled. Samonosná pergola představuje nezapomenutelnou stavbu, kterou je možné využít k řadě činností. Může sloužit nejen jako místo k posezení, zároveň vytváří prostor s funkčními i estetickými vlastnostmi. Jelikož stojí zcela osamoceně, dá se umístit na jakékoliv místo.

Hliníková pergola se postupně stává stálicí českých zahrad. Její variabilita nabízí široké spektrum možností, jak stavbu přizpůsobit našim požadavkům a vzhledu okolí. Ve většině případů pak kotvíme pergolu k domu. Jedná o populární řešení, kdy chráníme posezení na terase před deštěm a silným sluníčkem. 

Samonosná pergola stojí v tomto směru trochu pozadí, přitom se může jednat o skvělou alternativu k zahradnímu domku nebo přístřešku pro auto. Díky své robustní a kvalitní konstrukci nabídne spoustu možností využití. 

K bazénu i ochrana automobilu 

Barevný odstín, rozměry a typ zastřešení. Jednotlivé parametry lze vytvořit zcela na míru. Díky tomu stavba zapadne do jakéhokoli prostředí. Ať už je vaše zahrada v moderním, městském, japonském nebo přírodním stylu, pergola si zde najde své místo. 

Často ji volíme s cílem obohatit prostor za domem o výrazný prvek. V tomto směru může sloužit jako zajímavý předěl jednotlivých částí zahrady. Robustnost samonosné pergoly je nesporná a konstrukce v odpovídajícím stylu zaujme každého návštěvníka

A nejedná se pouze o estetickou stránku. Pergola může plnit řadu funkcí. Kryté posezení s přáteli, ochrana automobilu, sklad pro zahradní náčiní jsou jen některé z nich. 

Snadná montáž 

Pořízení pergoly je velmi snadný proces. Po výběru správné varianty na internetových stránkách vás kontaktuje odpovědná osoba, která s vámi vytvoří ideální variantu zcela na míru. Výroba trvá několik dní, a to v závislosti na složitosti zvolené konstrukce. Samotná montáž na místě ve většině případů zabere 1-2 dny. 

Tip: Některé typy pergol je možné sestavit zcela svépomocí. Vždy je však vhodné oslovit odpovědnou firmu, která vám stavbu dodá zcela na míru. Ušetříte nervy, čas i finanční prostředky. 

Montáž hliníkové pergoly

Výběr místa a základů

Umístění pergoly bychom měli pořádně promyslet. Zohlednit musíme především rostlinstvo, zvláště pokud hodláme konstrukci nechat obrůst zelení. K pergole by zároveň měl být snadný přístup. Chodník by tak měl být zahrnut v plánech. Zajímavé řešení nabízí položení základů k bazénu a vytvoření zakrytého místa připraveného pro relax a odpočinek. 

Postavení základů 

Montáž je následně možná dvěma způsoby. My doporučujeme přímé betonování do předem připraveného výkopu. Jedná se o stabilní řešení a konečný výsledek i dobře vypadá. 

Již připravený výkopu musí být v určitém rozměru, rovný, soudržný a bez výskytu spodní vody. Důležité je zjistit, zda je podloží dostatečně stabilní. V opačném případě musíme provést potřebná opatření. 

Druhou možností je umístění ocelových přírub (vyšší varianta na obrázku). Na ni se následně instaluje hliníkový nosný sloupek, který se zkrátí na požadovanou velikost. Prostřednictvím ocelových přírub je pak možné nastavit výšku pergoly až na 3,5 m.