MagazínModulový dům a jeho výhody

Jestliže zvažujeme pořízení nového bydlení, je inovativní řešení v podobě modulového domu velmi zajímavou variantou. Pořízení modulového domu s sebou přináší řadu výhod.

15.5.2017
 
Jestliže zvažujeme pořízení nového bydlení, je inovativní řešení v podobě modulového domu velmi zajímavou variantou. Pořízení modulového domu s sebou přináší řadu výhod.
 

Rychlé řešení stavby

Modulový dům má nespornou výhodu v tom, že využívá při realizaci takzvaného suchého procesu. To znamená, že jej lze stavět kdykoliv během roku a realizátor není omezen čekáním, tak jak tomu bývá u zděných staveb. Nejsložitější typy modulových domů jsou postaveny do čtyř měsíců, ty méně složité i za dva měsíce.
 

Systém SIPsCZ

Modulové domy jsou postaveny stavebním systémem SIPsCZ (Structural Insulated Panel systém). Jde o sendvičový systém konstrukce stěn, stropů i střech.  Díky celoplošným lepeným spojům vznikají kompaktní stavební prvky, které odolávají nejpřísnějším normám. Výroba probíhá v systému s přísnou kontrolou a pravidelnými zkouškami.
 

Hlavní výhody systému

Díky systému SIPsCZ jsou modulové domy energeticky vysoce úsporné. Panely mají nízkou propustnost vzduchu a tím je omezeno kolísání teplot. Vlhkost vně budovy nemá vliv na tepelný odpor konstrukce v obvodových panelech. Přes panely nedochází k úniku tepla. Stavební modul je odolný vůči požárům, otřesům, vodě i hlodavcům.
 

Úspory

Jeden typ konstrukce modulového domu minimalizuje možné chyby. Menší tloušťka stěn domu (17 cm) znamená až o 10% větší využitelnost vnitřního prostoru než u zděné stavby, která má tloušťku stěn kolem 50 cm. Rychlost výstavby snižuje náklady na bydlení. Dokonale izolovaný systém panelů SIPsCZ, bez tepelných mostů, zajišťuje nízké provozní náklady domu. Vzhledem k systému stavebnice je cena modulového domu velmi příznivá.
 

Výstavba a ekologie

Systém výstavby modulových domů je vysoce ekologický. Všechny použité materiály jsou 100% recyklovatelné. Taktéž suchý proces výstavby představují pro životní prostředí menší zátěž než mokrý způsob.
 

Mobilita

Modulové domy mají oproti zděným stavbám obrovskou výhodu v tom, že jestliže se rozhodneme přestěhovat. Lze modulový dům demontovat za účelem jeho přepravy na jiné místo. Stejně tak, jestliže je některá část domu poškozená, lze ji demontovat a vyměnit.