MagazínMobilní dům bez stavebního povolení

Při stavbě klasického domu se neobejdete bez řady administrativních formalit. Mnoho lidí proto napadá otázka, zde je možno postavit mobilní dům bez stavebního povolení. Jak to tedy je?

Při stavbě klasického domu se neobejdete bez řady administrativních formalit. Mnoho lidí proto napadá otázka, zde je možno postavit mobilní dům bez stavebního povolení. Jak to tedy je?

 

Co je to mobilní dům?

Nejprve je třeba si ujasnit, co to vlastně mobilní domy jsou. Jedná se o varianty, které mohou sloužit k plnohodnotnému bydlení, ale jako na klasické domy na ně není pohlíženo. Proto na ně často banky nedají ani klasické hypotéky, pouze ty americké, nebo spotřebitelské úvěry. Rozdělit je dnes můžeme do několika skupin, kam se řadí varianty, jako:

Uvést je třeba také to, že se mohou lišit i svou velikostí. Ty nejmenší nabídnou obytnou plochu o velikost okolo dvaceti čtverečných metrů, zatímco u těch největších platí, že jejich plocha může být až 120 metrů čtverečných.


Kdy je možné postavit mobilní dům bez stavebního povolení?

Taková možnost skutečně existuje, a týká se situace, kdy mluvíme skutečně o domu mobilním. Znamená to, že je osazen tažnou ojí, stejně jako pojízdnými koly. Lze tedy přijet, zapřáhnout ho a kamkoliv ho odvézt. Takový mobilní dům bez stavebního povolení skutečně lze postavit. Obvykle se jedná o jednu celistvou konstrukci, která je sama o sobě prostorem k bydlení. Takto je prodávána a takto je také kupována, stejně je takto také dopravována na příslušné místo určené k bydlení.


Ne všechny montované domy bez stavebního povolení postavíme

Nyní se podíváme také na druhou situaci. Když chceme montované domy bez stavebního povolení, nepodaří se nám to u takzvaných domů modulových. Nejde totiž o typický mobilní dům, a to z jednoho prostého důvodu. Tím důvodem je to, že ho nemůžeme tak snadno přemístit, jako v předchozím případě. Sice to lze, ale už je vyžadován například jeřáb a podvalník, pomocí kterého je konstrukce naložena a odvezena. Samotná konstrukce domu je sestavena z jednotlivých modulů, které do sebe zapadají a jsou k sobě pevně přišroubovány.