MagazínLahodná salátová okurka – jedině z vlastního skleníku

Salátové okurky jsou široce oblíbenou zeleninou. A pokud nás neláká konzumace zavadlých okurek s hypermarketu a máme vlastní skleník, vypěstujme si vlastní. Stačí dodržet pár pravidel.

5.5.2017
 
Salátové okurky jsou široce oblíbenou zeleninou. A pokud nás neláká konzumace zavadlých okurek s hypermarketu a máme vlastní skleník, vypěstujme si vlastní. Stačí dodržet pár pravidel.
 

Okurky vhodné do skleníku

Okurek je mnoho druhů, ale jak vybrat tu správnou? V současné době jsou na trhu semínka okurek, které nepotřebují k plození opylovače. Jde o odrůdy partenokarpické. Pokud zvolíme tento druh, neuděláme chybu. Pokud ne, pravděpodobně se vytoužených plodů nedočkáme.

 

Jak pěstovat salátové okurky?

Nejprve vysejeme semena do výsevné misky se substrátem, optimálně do pařeniště. Semena vyséváme v březnu nebo dubnu. Asi za týden mají rostlinky vyvinuté děložní lístky a takto je můžeme přesadit do květináčů. Nejpozději do 3 týdnů narostou pravé listy a v tomto období můžeme sazenice přesadit do skleníku nebo foliovníku. Optimální teplota pro předpěstění sazenic okurek je v rozmezí 15 - 20˚C.
 

Tip:

Okurky jsou velmi náročné na hnojení hnojivy bohatými na dusík, ale současně nemají rády přehnané hnojení průmyslovými hnojivy. Pokud nemáme k dispozici kvalitní hnojivo z vlastního kompostu, hnojíme až v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na všechny přípravky na bázi chloru, proto se jim vyhněte. Chlor negativně ovlivňuje klíčení rostlin a jejich následný růst.
 

Druhy salátových okurek

  • Vista F1 je typická hadovka vhodná do skleníku. Je asi 35 – 40 cm dlouhá a má lahodnou chuť.
  • Tribute F1 má vynikající, šťavnatou chuť, dlouhá téměř 30 cm, ideální do skleníku.
     
  • Baby1 krátká hadovka s pevnou slupkou, vhodná na celoroční pěstování ve skleníku. Sklízí se plody o velikosti 8 – 10 cm.
  • Paladinka je středně až tmavě zelená o délce 18 – 20cm. Vhodná spíše pro vytápěné rychlírny.