MagazínKvalitní hliníková okna na dřevostavbě

Úspora nákladů při pořízení domu je dnes rozhodujícím faktorem. S rostoucí cenou elektřiny stále více toužíme po doplňcích, které oplývají dokonale izolačními vlastnostmi. Jedním z nich jsou i hliníkové profily. Vždyť jen skrze okna může utíkat až 40 % tepla. Zároveň mohou minimalizovat hluk a vytvořit dokonalé soukromí.

Moderní technologie při výrobě hliníkové profilu jdou stále kupředu s cílem dosáhnout maximálně úrovně vodotěsnosti, energetické úspornosti a zvukové izolace. Co vytváří tyto žádané vlastnosti? A jak postupovat při výběru pro vaši dřevostavbu?

Zaprvé se jedná o konstrukční hloubku. Ta může být až na hodnotě 80 mm a splnit i ty nejpřísnější požadavky a poskytnout vynikající úroveň energetické účinnosti vzhledem k hodnotě tepelné prostupnosti (UH). Hlavním požadavkem se stává přerušení tepelného mostu, místa s nejintenzivnějším tokem tepla. To může vznikat v prostoru spojení jednotlivých profilů. V tomto případě se využívá silné vrstvy polyamidu a tkaného polyolefinu, které zlepší tepelnou izolaci.

Zasklení nadevše

Dalším prvkem se stává použití různých typů skel. Ambicí se pak stává dosáhnout, co nejnižšího součinitele U. Ten byl se měl pohybovat v hodnotách do 2 W/m²K. Vhodné je zvolit skla s odpovídající tloušťkou a alespoň dvojité komory. Vhodná kombinace pak může zajistit i dokonalé akustické vlastnosti, což se odrazí ve vnitřním komfortu.

Povrchové úpravy

Kvalitní povrchová úprava výrazně prodlouží životnost oken. Dokáže totiž odolat vnějším vlivům jako jsou nečistoty, mechanické poškození či nepřízeň počasí. V tomto směru máme prakticky neomezené možnosti a je jen na nás, jakž typ si zvolíme. Může se jednat o využití dvoubarevnosti, lakovaných barev, imitace dřeva či eloxování.

Všechny styly mohou vytvořit designový vzhled a doplnit tak elegantní vlastnosti hliníků, jakožto nadčasového materiálu.

Dvojnásobná ochrana

Konečnou tvář oknu může vtisknout předokenní venkovní žaluzie. Ta vytvoří optimální prostředí z pohledu světelných a tepelných podmínek. Navíc šetří náklady za klimatizaci a může vytvořit příjemné klima interiéru. Důležité je zvolit správný systém ovládaný lamelami. Pokud si vybere kvalitní zpracování, můžete je v jednu chvíli natočit tak, aby zabraňovaly vstupu nežádoucím slunečným paprskům a zároveň celý prostor větraly.

Žaluzie jsou často v hliníkovém provedení a je možné je zvolit v jakékoliv barvě. Díky tomu dotvoří celkový vzhled okolního prostoru. Zároveň mají neocenitelnou bezpečnostní funkci.