MagazínKrásný trávník v sedmi krocích

S prvními slunečními paprsky se pomalu probouzí k životu zahrada a s ní, i zimou trochu unavený, trávník.

4.4.2017

S prvními slunečními paprsky se pomalu probouzí k životu zahrada a s ní, i zimou trochu unavený, trávník.
 

Jak pečujeme o trávník poté, co odtál sníh?

Tráva je vcelku odolná rostlina a kromě klimatických podmínek na její růst a kvalitu působí samozřejmě i půda. Její PH, zrnitost, zhutnění i organické prvky v ní obsažené. Pokud chceme, aby náš trávník byl nejen hezký, ale také odolný, je potřeba o něj náležitě pečovat.
 


První krok

Máte-li trávník, který je potřeba na jaře vylepšit, je dobré použít jako první postřik, který zlikviduje plevel a mechy v trávě. Postřik na bázi selektivních herbicidů zakoupíme v běžném zahradním centru.  
 


Druhý krok

Po uhynutí plevele a mechů jsou na řadě hrábě. Je dobré použít vertikutátor, kterým odstraníme odumřelé zbytky rostlin, provzdušníme půdu a tím vytvoříme prostor pro růst nových stébel. Po tomto zásahu se bude trávník jevit řidší, ale bude zdravější a odolnější.
 


Třetí krok

Ošetřenou travnatou plochu dosejte, dle potřeby, travním semenem, v doporučeném dávkování, a na celý trávník pak v souvislé vrstvě nasypte tenkou vrstvu substrátu. Na travním semenu příliš nešetřete. Travní směsi z hypermarketu se Vám nevyplatí. Zato kvalitní směs Vám zaručí hezký a odolný trávník.
 


Čtvrtý krok

Po zimním období je dobré trávník přihnojit. Ideální pro hnojení je speciální hnojivo na trávníky. Tato hnojiva bývají granulovaná a mají dlouhodobý účinek. Ve vlhkém prostředí se z granulí uvolňují živiny po dobu až deseti týdnů.
 


Pátý krok

Chcete srovnat malé nerovnosti? Pro srovnání travní plochy použijte křemičitý písek se zrnitostí do 2 mm. V hojné míře písek rozprostřete po trávníku. Písek začne na trávníku prosychat a postupně zcela splyne s plochou. A mírné nerovnosti se opticky vyhladí.
 


Šestý krok

Zavlažování trávníku je nezbytné pro jeho dobrou kondici. Není vhodné jej zavlažovat denně. Ideální je zavlažovat co třetí den, s přihlédnutím k místním klimatickým podmínkám. Nezapomeňte, že nejen sluneční paprsky, ale také velmi silný vítr plochu trávníku vysušuje. Pokud máme možnost využití dešťové vody, je pro zavlažování velmi vhodný systém automatického zavlažování.
 


Sedmý krok

Kosení versus sekání trávy. Sekaček na trávu je mnoho druhů. Při jejím pořizování je dobré myslet nejen na pohon, ale také na to, jak velkou plochu trávníku budeme pomocí sekačky ošetřovat. Na malé plochy postačí vřetenová sekačka, která trávník neseká, ale vlastně stříhá. Jde o velmi šetrný a ekonomický způsob ošetření trávníku. Avšak na velké plochy si asi pořídíte spíše rotační sekačku.  Benzínovou, elektrickou nebo aku pohon. Tyto sekačky jsou pak navíc většinou dovybaveny pojezdem, který usnadňuje manipulaci se sekačkou.