MagazínKotec pro psa: jak vybrat a pečovat o něj

Jestliže máme na zahradě psa, čas od času musíme řešit kam s ním. Třeba když přijde návštěva s malými dětmi, nebo s jiným pejskem. V tu chvíli se nám hodí mít kotec pro psa.

12.5.2017
 
Jestliže máme na zahradě psa, čas od času musíme řešit kam s ním. Třeba když přijde návštěva s malými dětmi, nebo s jiným pejskem. V tu chvíli se nám hodí mít kotec pro psa.
 

Kotec a pes

Jestliže na kotec učíme psa již od malička, tak pes brzy pochopí, že v kotci není za trest. Již od počátku by měl mít pes kotec vybaven vhodně velkou psí boudou. Také je dobré dávat psovi do kotce žrádlo. Nejen, že si brzy zvykne, že je to příjemné pravidlo, ale také jej v kotci nikdo nebude při žrádle rušit.
 

Psí kotec a hygiena

Psa bychom neměli mít v kotci uzavřeného neustále. Pro jeho zdravý vývoj je potřeba věnovat mu dostatek pohybu mimo kotec. Také se tímto pes naučí dodržovat hygienu a nebudeme muset uklízet v kotci psí exkrementy, které jsou v kotci, nejen z hygienického hlediska, nepřijatelné.
 

Jak by měl správný kotec vypadat

Kotec pro psa by měl být postaven v závětří, aby pes nebyl vystaven průvanu. Jestliže průvan hrozí, měli bychom vybrat kotec, který obsahuje tři plné strany, které zamezí průvanu. Velikost kotce samozřejmě volíme s ohledem na rasu psa a také na počet uživatelů kotce. Jeví se však jako vhodnější mít vždy jeden kotec pro jednoho psa. Kotec by měl být samozřejmě opatřen zateplenou psí boudou.
 


Materiál kotce

Ideální materiál pro konstrukci kotce pro psa, je pozinkovaný kov, který zabraňuje korozi konstrukce. Konstrukci je vhodné doplnit dřevěnými palubkami, které jsou opatřené nátěrem proti plísním a vlhkosti.
 

Mřížová výplň kotce

Mříže kotce pro psa by měly být řešeny tak, aby byly bezpečné. Mřížovou výplní se myslí, buď síť s oky 50 x 50 mm nebo tyče o průměru 8 mm s roztečí 85 mm.
 

Podlaha kotce

Podlaha kotce pro psa může být betonová, ale vhodnější je podlahová krytina z cetrisových desek. Ta může být navíc opatřená hoblovanými deskami.