MagazínJak ochránit dřevo na topení

Suché dřevo je zlatem každé domácnosti. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné a zároveň maximálně šetrné k přírodě. Péči o něj však nesmíme zanedbat. Jaké máte v této oblasti možnosti a jak se vlastně dá dřevo skladovat?

Určitě dobře víte, že je velice důležité, aby dřevo na topení bylo dostatečně proschlé. Totiž jde o to, abyste topili nejenom ekologicky ale zároveň i ekonomicky. Mokré dřevo špatně hoří, je málo výhřevné a tudíž s vysokými náklady topíte velmi málo. Kvalitní dřevník na uskladnění dřeva vám zajistí takové podmínky, že materiál bude velice dobře prosychat.

Vlhkost rovnovážná s okolím

Musíte také počítat s tím, že dřevo je hygroskopickým materiálem, čili mění vlhkost podle teploty, tlaku a vlhkosti okolního prostředí. Cílem je takový dřevník, nebo přístřešek na dřevo, kde vám dřevo vyschne tak, že bude jeho vlhkost rovnovážná s okolím. Tím docílíte i toho, že si udrží vlastnosti, nebude se kroutit. Optimální vlhkost dřeva na vytápění je 20 % nebo méně. Nejlepší je využití přirozeného schnutí, které se může úspěšně podařit například v dobře vybudovaném přístřešku. 
 


Kůlna či hala nabízí použití i na dřevo

Zároveň se jako větší uložiště dřeva dají využít například plachtové haly. Pokud máte velkou zásilku dřeva a nechcete ji nechat na dešti, potom různé plachtové kůlny či haly jsou vhodným řešením. Pokud navíc nebudete pokládat materiál přímo na zem, ale necháte mu odstup zhruba 20 cm od podlahy, můžete se spolehnout, že zde bude poměrně dobře proudit vzduch a dřevo bude optimálně a postupně schnout. 

Více z kategorie: Přístřešky