MagazínKaždý kutil by měl mít zahradní domek

Zahradničení je v českých zemích oblíbené hobby. V naší zemi snad neexistuje rodina, ve které by se alespoň jeden amatérský zahradník nevyskytoval.

Zahradničení je u nás oblíbené hobby. V naší zemi snad neexistuje rodina, ve které by se alespoň jeden amatérský zahradník nevyskytoval. 
 

Nejen pro nářadí

Takový zahradník potřebuje kromě volného času a pevných nervů také nářadí a místo, kam by ho odkládal. V blízkosti domova to není problém, využít se může například garáž. Zahradničení mimo domov pak obvykle vyžaduje zahradní domek.
 
Každé políčko v zahrádkářské kolonii jeden takový domek na nářadí má. Jedná se o nezbytnou záležitost. Vozit, či dokonce nosit si s sebou nářadí, je strašně nepraktické. Vždy je lepší po práci nářadí odložit do bezpečného úkrytu, kde ho při další návštěvě zase najdete. Zahradní domky ale neslouží pouze jako úschovna pro rýč a lopatku, větší verze klidně do svých útrob pojmou i sekačku nebo zahradní nábytek. Mohou být využity i jako útočiště před deštěm, v případě nouze se v nich dá přečkat i jedna dvě noci. Velké zahradní domky mohou plnit i funkci kutilské dílny.
 

Z různých materiálů

Nejčastějším stavebním materiálem zahradních domků je dřevo. Přírodní materiály se do zahrady hodí nejlépe a navíc se s nimi dobře pracuje. Mnoho kutilů si dřevěný domek nekoupilo, ale postavili si ho sami. Jakmile se stavba dokončí, je potřeba dřevěnou plochu opatřit ochranným nátěrem. Hliníkové domky, které jsou určeny pro zahrady, se také hojně vyskytují, jen je potíž složit je svépomoci, proto je většina takovýchto staveb profesionálně postavená. Existují i plastové zahradní domky, to je ale úplně jiná kategorie. Ty slouží hlavně dětem, aby si měli kde hrát a nemotali se tak kolem záhonů.
 

Velký užitek

Práce na zahradě nikdy nekončí. Proto je neustále třeba mít po ruce nářadí. Nebydlíte-li hned vedle zahrady, měli byste uvažovat o koupi nebo stavbě zahradního domku. Ušetří vám spoustu starostí se skladováním nářadí.