MagazínKam s krbovým dřevem v zimě? Pořiďte si přístřešek na dřevo

Neumíte si představit zimní posezení bez plápolajícího ohně v krbu? Pro dostatek sálavého tepla je potřeba se zásobit dostatečně dřevem, které je kvalitní a suché. Kam s ním?

Neumíte si představit zimní posezení bez plápolajícího ohně v krbu? Pro dostatek sálavého tepla je potřeba se zásobit dostatečně dřevem, které je kvalitní a suché. Kam s ním? 

Krbové dřevo je potřeba nakoupit s předstihem, aby stihlo dostatečně vyschnout. Majitelé krbů kupují dřevo zpravidla na více než jednu topnou sezónu a pro takové množství topiva je důležité vybrat správné místo pro uskladnění. Dřevo musí být ukryté před větrem, deštěm a sněhem, musí mít možnost větrání a vysychání na vzduchu. Špatnou volbou je umístění dřeva do garáže. Na dostatečné množství dřeva u krbu je vhodné si pořídit ošatku nebo stojan na dřevo.


Vhodné místo pro umístění dřeva

Přivezli vám dřevo na tři až čtyři sezóny dopředu? Kam uskladnit takovou hromadu dřeva, aby nepřekážela a zároveň jste ji měli v případě potřeby po ruce? Rozhodně neodklízejte dřevo na druhý konec zahrady, kde nebude na očích. V zimě se k němu přes sněhové závěje budete špatně dostávat. Nejjednodušším řešením, které nenaruší ráz vaší zahrady, je přístřešek na dřevo.

Můžete si jej postavit sami nebo si pořídit již hotové řešení. Stříška dřevníku musí být zkosená, aby do ní nezatékal déšť a rovněž je potřeba zajistit, aby nedocházelo k navlhnutí dřeva od země. Krbové dřevo nestavějte rovnou ke zdi domu či garáže. Krbové dřevo můžete vystavět například ke stěně altánu.


Jaké dřevo je vhodné pro použití do krbu?

Každé dřevo se při pálení díky své výhřevnosti chová jinak. Při nákupu si dejte záležet na řádném výběru. Nenakupujte vlhké dřevo, které vám rapidně prodlouží délku vytápění místnosti. Rovněž velmi rychle zanese ohniště i komín. Ideální je suché dřevo z břízy, topolu, lípy, akátu nebo vrby. Tato měkká dřeva snadno a rychle hoří.