MagazínJe nutné mít pro psa kotec?

Někteří majitelé psů mají za to, že zavřít psa do kotce je možné považovat za týrání zvířete. Mnohdy si myslí, že pes v kotci trpí, ale jak už to bývá, vše má své výhody i nevýhody a nejinak to platí pro umístění psa v kotci.

13.7.2017
 
Někteří majitelé psů mají za to, že zavřít psa do kotce je možné považovat za týrání zvířete. Mnohdy si myslí, že pes v kotci trpí, ale jak už to bývá, vše má své výhody i nevýhody a nejinak to platí pro umístění psa v kotci.
 

Zahrada versus byt

Je zřejmé, že majitelé malých psích plemen, typu jorkšír kotec pro svého drobečka nepotřebují. Ale stále je mnoho psů, pro které je kotec vhodný, zejména když přijde návštěva nebo opravář. Také majitelé hárajících fenek jistě psí kotec přivítají. A jestliže chceme, aby si na zahradě mohly hrát děti i v naší nepřítomnosti, je kotec pro psa nutností, i když se jedná o rodinného mazlíka.
 

Umístění kotce na pozemku

Kotec pro psa by měl být postaven na místě, které je chráněno před větrem i sluncem. Je vhodné, aby měl pes přehled o tom, co se děje na zahradě, ale není nutné, aby štěkal na každého kolemjdoucího. Tomu lze zamezit vhodným ustavením kotce, třeba do vzdáleného koutu zahrady, do stínu stromů, apod. I tady bychom však měli brát ohled na dobré sousedské vztahy a nepostavit kotec pro psa v místě, kde má za plotem soused posezení na zahradě.
 

Vzhled kotce

Jestliže chceme, aby byl kotec funkční a zároveň hezký na pohled, je potřeba použít na stavbu kotce vhodné materiály. Aby kotec pro psa dobře plnil svůj účel je potřeba, aby byl pevný, vzdušný, s dostatkem světla, prostorný i suchý a aby byl chráněný před nepřízní počasí. Je zde spousta faktorů, které je potřeba zohlednit a jistotu představuje pořízení stavebnice hotového kotce.

 

Pořízení kotce

Kotce stavebnicového typu jsou z kovových rámů. Stěny kotců mohou být z různých materiálů, záleží na preferencích zákazníka. Kovové díly jsou žárově zinkovány a dřevěné části jsou opatřeny nátěrem proti plísni a vlhkosti. Výplň stěn může být řešena mřížovou sítí s oky 50 x 50 cm nebo tyčemi o průměru 8mm s roztečí 85 mm. Podlaha kotce je dřevěná a střecha je z trapézového plechu s dostatečným přesahem. Kotce lze pořídit v různých velikostech.

 

Doporučení:

Kotec by měla vhodně doplňovat psí bouda a samozřejmostí by měla být miska na vodu a žrádlo.